Neobične kombinacije vina i hrane koje morate probati: Sigurno ćete pronaći nešto što će vas prijatno iznenaditi
Komentari13/02/2025
-10:30
![Neobične kombinacije vina i hrane koje morate probati: Sigurno ćete pronaći nešto što će vas prijatno iznenaditi](/data/images/2025-02-07/308281_tan2025-02-0706022216-0_s.jpg)
Svetski ljubitelji vina i hrane već dugo eksperimentišu s neobičnim kombinacijama koje se čine neočekivanim, ali pružaju nezaboravan kulinarski doživljaj. Iako mnogi smatraju da postoji određena pravila u spajanju vina i hrane, ponekad su upravo najneočekivaniji spojevi ti koji iznenade i oduševe.
Ako ste spremni za otkrivanje novih ukusa, evo nekoliko neobičnih kombinacija vina i hrane koje morate probati.
1. Suva bela vina i začinjena azijska hrana
Začinjeni suši, pikantno povrće iz tiganja ili jela s karijem često se smatraju teškim za uparivanje s vinom. Ali suva bela vina poput onih od sorti Sovinjon blan ili Rizling, fantastično se slažu sa ovim jelina. Ova vina, sa svojom svežinom i blagim kiselinama, savršeno balansiraju začine i oštre ukuse, pružajući dinamičan kontrast i harmoničan spoj.
2. Crveno vino sa čokoladom
Čokolada i vino nisu samo za dezert! Crvena vina, poput CKaberne sovinjona ili Merlota, imaju bogate tanine koji se odlično kombinuju s tamnom čokoladom, posebno onom koja ima viši udeo kakaa. Tanini u crvenim vinima podvlače bogatstvo čokolade, stvarajući duboku, složenu harmoniju koja razbuđuje sva čula.
![](/data/images/2024-08-19/263187_tamas-pap-6idgtjq-pic-unsplash_s.jpg?t=1739359511)
Unsplash
3. Roze vina i plodovi mora
Iako se često povezuju s laganim belim vinima, plodovi mora mogu se savršeno slagati i s ružičastim vinima. Suva roze vina, kao što su ona iz oblasti Provansa, čine pravi raj kada se kombinuju sa školjkama, ili čak lososom na žaru. Njihova svestranost i svežina pružaju odličan balans sa slanim i nežnim ukusima morskih plodova.
4. Slatka vina i plavi sir
Kombinacija slatkog vina, poput Sauternesa, i plavog sira, poput Rokfora, poznata je kao klasična, ali može biti neočekivano zapanjujuća. Slatkoća vina u savršenom je kontrastu sa snažnim, slanim ukusima plavog sira. To stvara duboku složenost koja je samo izuzetna, već i pomalo luksuzna.
5. Crveno vino i pica
Možda ćete pomisliti da je pica za pivo, ali zapravo, crvena vina poput Chiantija ili Zinfandela mogu biti odličan izbor. Njihova kiselina i tanini savršeno upotpunjuju bogatstvo paradajza, sira i začina na pici, posebno kada je u pitanju pica s mesom ili pikantnim sastojcima.
Tanjug/AP/Andrew Medichini
6. Šampanjac i pršut
Dok šampanjac često ide uz lagano predjelo ili kavijar, možete iznenaditi svoje nepce kombinujući ga sa slanim i bogatim pršutom. Gazirani karakter šampanjca čini da ukus pršuta bude još izraženiji, dok sami mehurići vina "očiste" nepce između zalogaja, stvarajući uravnotežen spoj.
7. Porto i orašasti plodovi
Za ljubitelje desertnih vina, porto u kombinaciji s orašastim plodovima poput badema, oraha i lešnika pruža izuzetno bogat doživljaj. Sladak karakter porta i bogatstvo orašastih plodova čine spoj koji je bogat, topao i zadovoljavajuć.
Zaključak
Dok mnogi ljubitelji vina veruju u tradicionalne kombinacije vina i hrane, ponekad najuzbudljiviji spojevi dolaze iz neočekivanih kombinacija. Svaka od ovih neobičnih kombinacija otkriva novo iskustvo i pruža priliku za proširivanje kulinarskog horizonta. Idući put kada budete željni avanture na tanjiru, slobodno se upustite u spajanje vina s hranom koja možda nije na vašem uobičajenom spisku – mogli biste biti prijatno iznenađeni!
Komentari (0)