Život

"Ovo je kao zavisnost": Zlatna groznica vlada australijskim gradićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

07:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za lija Megreta, traženje zlata u žbunju postao je normalan deo svakodnevnice. Kako i sam kaže, hobi je prerastao u zavisnost.

"Jednom kada nađete taj komad zlata, zlatna groznica postaje stvarna", zvrdi Megret, stanovnik malog australijskog mesta Klermonta

Megret je zapravo svoju strast pretvorio u posao organizovanjem turneja u tom gradu, zlatnom centru Kvinslenda, a turista je sve više.

Kako je cena zlata naglo porosla, tako ture ovog tipa postaju sve učestalije, a u okolini ovog mesta se i otvaraju stari, zapušteni rudnici.

"Nema brujanja u gradu, nema automobila, možda ćete ponekad čuti zujanje detektora metala i to je otprilike sve", dodaje tragač.

Džudi Irvin je krajem aprila napustila svoj dom sa kamp prikolicom da bi po drugi put u životu došla i ovo mesto, da okuša sreću. Prošle godina se vratila praznih ruku, ali ne i ovaj put, iako je pronašla malu količinu ovog premenitog metala.

"Smejala sam se i plakala istovremeno, to je taj osjećaj, to jednostavno ne možete objasniti", kaže Irvin.

Tragači malom gradu Klermont donose oko 670.000 američkih dolara svake nedelje, jer troše novac na gorivo, smeštaj i svu opremu. U okolini provode u proseku pet meseci. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin