Život

Švedska izdala dozvolu za odstrel 500 mrkih medveda i to na godišnjem nivou

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

12:11

Švedska izdala dozvolu za odstrel 500 mrkih medveda i to na godišnjem nivou
Švedska izdala dozvolu za odstrel 500 mrkih medveda i to na godišnjem nivou - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je izdala dozvolu za odstrel 20 odsto populacije mrkog medveda u zemlji na godišnjem nivou, a ta dozvola stupa na snagu danas, uprkos zabrinutosti ekologa.

Zvaničnici su izdali dozvolu za lov nešto manje od 500 jedinki i time će se populacija ovih medveda u Švedskoj smanjiti na približno 2.000, što predstavlja pad od 40 odsto u odnosu na 2008, prenosi Gardijan.

Veliki broj izdatih dozvola naišao je na kritike ekologa i udruženja za zaštitu prirode, koji tvrde da bi ovo moglo da ugrozi opstanak mrkih medveda.

''To je čist lov na trofeje. Upravljanje divljim životinjama u Švedskoj je ubijanje životinja umesto da ih čuvamo najbolje što možemo'', rekao je predsednik Švedskog udruženja za mesojede Magnus Orebrant.

Mrki medvedi su zbog lova 1920-ih bili na ivici izumiranja u Švedskoj, ali zahvaljujući pažljivom upravljanju populacija je dostigla vrhunac od oko 3.300 u 2008.

U poslednjih pet godina je izdat veliki broj lovačkih dozvola, a prošle godine ubijene su 722 jedinke.

Ove godine izdata je dozvola za odstrel 486 medveda, a mogao bi biti odstreljen još neodređeni broj ukoliko se proceni da medvedi predstavljaju opasnost za životinje na farmama.

U novembru 2022, novi zakon je lokalnim lovačkim udruženjima dao više ovlašćenja da nadgledaju upravljanje velikim predatorima, uključujući medvede. 

Poslednjih godina, stotine vukova i risova je takođe ubijeno, što je podstaklo zabrinutost ekologa.

Ako lovci nastave da ubijaju medvede sličnom stopom sledeće godine, moglo bi da preostane samo 1.400 jedinki, što je cifra koju Švedska agencija za zaštitu životne sredine smatra neophodnim za održavanje populacije.

Mrki medvedi su ''strogo zaštićena vrsta“ u Evropi, a zaštitnici prirode tvrde da su visoke kvote za lov u suprotnosti sa direktivom EU o staništima, u kojoj se navodi da je ''ciljani lov ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta zabranjeno“. 

Prema pravilima EU, ova zabrana može biti ukinuta u slučaju opasnosti po javnu bezbednost, useve ili prirodnu floru i faunu.

Komentari (0)

Magazin