Život

Krokodil se kupao usred Sofije: Vlasnik kaže da ne ujeda, gradonačelnica ostala bez reči nakon pokušaja selidbe

Komentari

Autor: Politico, Nova.bg

08/08/2024

-

11:33

Krokodil se kupao usred Sofije: Vlasnik kaže da ne ujeda, gradonačelnica ostala bez reči nakon pokušaja selidbe
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Krokodil dužine 1,6 metara ležao je u bari u naselju Botunec u Sofiji jer bugarske nadležne službe nisu bile u stanju da ga odnesu usled birokratskih zavrzlama. To im je pošlo za rukom tek posle trećeg pokušaja i on je sada u zoo vrtu bugarske prestonice.

Reptila po imenu Kroko je vlasnik stavio u majušni "improvizovani bazen", koji je zapravo blatnjava rupa sa ceradom usred šikare kraj stambenih zgrada. Otkrila ga je inspekcija, istražujući ilegalnu seču drveća, prenosi Politico pisanje lokalnih medija.

Međutim, pokušaji selidbe Kroke pretvorili su se u farsu u utorak. Frustrirana gradonačelnica Ljilja Donkova požalila se da je od prošlog meseca zahtevala od ekoloških i veterinarskih vlasti da nešto preduzmu, ali bez odgovora. 

"Prosto sam ostala bez reči. Imam osećaj da u ovoj zemlji jednostavno nema državnih institucija“, rekla je Donkova za bugarsku televiziju NOVA.

https://www.vbox7.com/play:c9e3a00e02

Ispostavilo se da je teško uhvatiti krokodila iz bizarnih legalističkih razloga. Čovek koji tvrdi da je njegov vlasnik rekao je da ima ispravnu papirologiju i dodao da je Kroko korišćen za cirkus. Takođe uverava sve da njegov ljubimac ne ujeda.

Gradske vlasti su izgleda bile potpuno nespremne za ovako nešto, uprkos insistiranju stručnjaka za životinje da Kroku treba prebaciti u okruženje pogodnije za regulisanje njegove telesne temperature, jer će posle toplog leta doći veoma hladna zima.

U sredu je došlo do još nadrealnijeg obrta kada je drugi pokušaj transporta krokodila propao, a navodni vlasnik rekao je bugarskoj televiziji da je životinju legalno kupio u crnomorskoj luci Burgas. Onda je tvrdio da zver u stvari pripada njegovoj majci, što je kontradiktorno, osim ako ona ne prodaje krodile na moru.

Kroko je konačno premešten iz trećeg pokušaja, javila je jutros TV Nova, dve nedelje nakon prijave inspekcije. Ispostavilo se da je čipovan, ali da čovek imenovan samo kao Minko zapravo nije vlasnik.

Nažalost, Kroku su mišići znatno oslabili i mnogo je smršao zbog neadekvatne nege, ali on se sada oporavlja, rekao je herpetolog Georgi Krastev.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin