Život

"Može da ošteti ceo morski ekosistem": Italija imenovala specijalnog komesara zbog širenja plavog raka

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

21:30

"Može da ošteti ceo morski ekosistem": Italija imenovala specijalnog komesara zbog širenja plavog raka
"Može da ošteti ceo morski ekosistem": Italija imenovala specijalnog komesara zbog širenja plavog raka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija je danas imenovala specijalnog komesara za rešavanje problema izazvanih razmnožavanjem plavog raka, agresivne vrste koja jede školjke i ugrožava nacionalnu proizvodnju hrane.

Poreklom iz zapadnog Atlantika, plavi rakovi su se razmnožavali na nekoliko lokacija širom italijanske obale, posebno u delti reke Po na severu, gde pokušaji da se obuzda brojnost kampanjom za ribolov nisu pokazali značajne rezultate.

Stručnjaci navode da su plavi rakovi u Italiju verovatno stigli preko slanja kaljužnih voda, ali je nejasno zašto se tako brzo razmnožavaju i da li je to povezano sa klimatskim promenama, piše Rojters.

"Plavi rak je ugrozio neke ekonomske aktivnosti. Ali pre svega postoji rizik da ošteti ceo morski ekosistem", rekao je ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio imenovanje komesara Enrika Katerina

Poljoprivredna lobistička grupa Koldireti, koja takođe predstavlja ribarsku industriju, navela je u saopštenju da je plavi rak do sada naneo štetu od oko 100 miliona evra, uništivši proizvodnju školjki u severnim regijama Veneto i Emilija Romanja.

profimedia

 

Italija je najveći evropski proizvođač školjki, a treći po veličini u svetu iza Kine i Južne Koreje, prema podacima UN iz 2021, a špagete sa školjkama su klasik italijanske kuhinje.

Vlada premijerke Đorđe Meloni je prošle godine izdvojila oko 2,9 miliona evra za pomoć preduzećima koja su oštećena aktivnostima ove vrste raka.

Ministar životne sredine Đilberto Piketo Fratin izrazio je zabrinutost da bi životinja mogla da migrira u druge delove Italije iz istočnog Jadranskog mora, čije su vode dostigle temperature iznad prosečnih poslednjih nedelja.

"Naš cilj je da smanjimo prisustvo (plavih rakova) u Jadranu i izbegnemo masovno širenje na druga područja", rekao je ministar novinarima, ne navodeći koje bi se mere mogle preduzeti u borbi protiv invazivnih vrsta.

 

Komentari (0)

Magazin