Život

Penzionisala se glavna kuvarica Bele kuće Kris Kamerford nakon skoro 30 godina radnog staža

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

12:40

Penzionisala se glavna kuvarica Bele kuće Kris Kamerford nakon skoro 30 godina radnog staža
AP Photo/Andrew Harnik - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Glavna kuvarica Bele kuće Kris Kamerford otišla je u penziju nakon skoro tri decenije pripremanja obroka i državnih večera za pet predsednika i njihove porodice.

Kamerford je prva žena koja je obavljala taj posao, a poslednji dan da poslu za kuvaricu je bio petak, preneo je danas Indipendent. Prva dama SAD Džil Bajden zahvalila joj se na usluzi u izjavi u utorak.

"Uvek kažem, hrana je ljubav. Kroz svoju karijeru koja je rušila barijere, šefica Kris je vodila svoj tim sa toplinom i kreativnošću, i hranila naše duše na tom putu. Džo i ja smo ispunjeni zahvalnošću za njenu posvećenost i godine radnog staža", poručila je prva dama.

Kamerford (61) je izoštrila svoje kulinarske veštine radeći u hotelima u Čikagu i restoranima u Vašingtonu pre nego što ju je Bela kuća 1995. godine zaposlila kao pomoćnog kuvara.

AP Photo/Susan Walsh

 

Naturalizovana državljanka SAD sa Filipina, imenovana je za glavnog kuvara 2005.

Njene odgovornosti uključivale su pravljenje i pripremanje menija za državne večere, društvene događaje, praznične funkcije, prijeme i zvanične ručkove.

Raskošna državna večera je oruđe američke diplomatije, velika čast rezervisana za dugogodišnje i najbliže saveznike Amerike.

Poslednja državna večera koju je pripremila Kamerford bila je za kenijskog predsednika Vilijama Ruta i njegovu suprugu Rejčel u maju.

Tada je poslužila večeru od tri jela, uključujući hladu supu od paradajza i glavno jela od dimljenih goveđih rebara i jastoga poširanog na puteru.

Desert je uključivao domaću belu čokoladu sa malinama, breskvama i drugim voćem. Kuvar i humanitaras Hose Andres objavio je vest u ponedeljak i čestitao Kamerford na dugogodišnjoj uspešnoj karijeri, nazvavši je ''nacionalnim blagom''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin