Život

Zubi komodskog zmaja prirodno zaštićeni slojem gvožđa: Inspiracija za nove stomatološke tehnike za ojačavanje gleđi

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

12:08

Zubi komodskog zmaja prirodno zaštićeni slojem gvožđa: Inspiracija za nove stomatološke tehnike za ojačavanje gleđi
Zubi komodskog zmaja prirodno zaštićeni slojem gvožđa: Inspiracija za nove stomatološke tehnike za ojačavanje gleđi - Copyright Printskrin/Youtube/Every James Bond, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici sa Kings koledža u Londonu otkrili su da su zubi komodskog zmaja prirodno obloženi slojem gvožđa zbog čega ivice ostaju oštre, i smatraju da bi to saznanje moglo da dovede do novih stomatoloških tehnika za obnovu gleđi kod ljudi.

Ovo je prvi put da je takav sloj gvožđa viđen kod bilo koje životinje, a istraživači to opisuju kao ''upečatljivu i ranije zanemarenu predatorsku adaptaciju kod komodskog zmaja", prenosi Guardian.

Naučnici su prvobitno primetili da su ivice zuba ovih životinja prekriveni slojem narandžastog pigmenta, a dodatno istraživanje pokazalo je da se radi o koncentrovanom gvožđu koje zube čini izuzetno tvrdim i otpornim na habanje, pomažući zmajevima da raskomadaju svoj plen.

Zakrivljeni zubi komodskog zmaja su sličnog oblika kao kod dinosaurusa karnivora, kao što je tiranosaurus reks, navode naučnici.

''Mislimo da postoji prilika da se koristi struktura otkrivena (kod komodskog zmaja) za informisanje o novim strategijama za regeneraciju gleđi kod ljudi", rekao je jedan od istraživača.

Ovi gušteri su takođe sposobni da ubiju ljude, jer je njihov ujed izuzetno otrovan, a  2007. godine jedan od njih ubio je dete na ostrvu Komodo.

Indonežanske vlasti su razmotrile zabranu turista na ostrvo zbog zabrinutosti da posetioci utiču na navike parenja životinja i pripitomljavaju ih

Ova vrsta je u riziku od izumiranja zbog uništavanja njihovog staništa i ilegalnog lova, a procenjuje se da je u divljini ostalo samo 3.500 komodskih zmajeva.

Komentari (0)

Magazin