Život

Simbol reke Hadson u opasnosti: Svetionik u državi Njujork propada, pukotine na zgradi od cigle

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2024

-

17:44

Simbol reke Hadson u opasnosti: Svetionik u državi Njujork propada, pukotine na zgradi od cigle
Simbol reke Hadson u opasnosti: Svetionik u državi Njujork propada, pukotine na zgradi od cigle - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Svetionik Hadson-Atina na reci Hadson, 160 kilometara severno od Njujorka, propada toliko da je stavljen na listu 11 najugroženijih istorijskih mesta u SAD za 2024. godinu, a društvo pokušava da prikupi novac za njegovu obnovu.

Drveni šipovi ispod svetionika Hadson-Atina propadaju, a struktura, izgrađena usred reke kada su parobrodi još plovil, počinje da se pomera, preneo je AP. 

Očigledne su i pukotine na zgradi od cigle i njenoj granitnoj osnovi.

Iako postoje i drugi ugroženi svetionici širom zemlje, situacija u kojoj se nalazi ovaj svetionik je toliko opasna da je Nacionalni fond za očuvanje istorije stavio svetionik Hadson-Atinu na svoju listu 11 najugroženijih istorijskih mesta u zemlji za 2024. godinu.

Ističe se da bi, ako se uskoro ne preduzmu mere, još jedan istorijski svetionik mogao biti izgubljen u narednim godinama.

Društvo pokušava da brzo prikupi novac za postavljanje čelične zavese oko svetionika, ambiciozan projekat koji bi mogao koštati čak 10 miliona dolara.

Cilj im je da sačuvaju istaknuti simbol viševekovne istorije reke.

Dok je reka Hadson nekada bila dom za više od 10 svetionika, samo sedam ih još stoji. 

Širom SAD, početkom 20. veka bilo je oko 1.500 svetionika, a preostalo ih je samo oko 800.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin