Život

"Panda diplomatija": U madridskom zoološkom vrtu predstavljen par džinovskih pandi iz Kine Džing Si i Žu Ju

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

17:25

"Panda diplomatija": U madridskom zoološkom vrtu predstavljen par džinovskih pandi iz Kine Džing Si i Žu Ju
"Panda diplomatija": U madridskom zoološkom vrtu predstavljen par džinovskih pandi iz Kine Džing Si i Žu Ju - Copyright AP Photo/Jose Luis Magana, File

veličina teksta

Aa Aa

U madridskom zoološkom vrtu danas je predstavljen par džinovskih pandi iz Kine, u okviru još jedne faze kineskog programa uzgoja i reprodukcije medveda u Španiji.

Predstavljanju trogodišnjih medvedva Džin Si i Žu Ju zoološkom vrtu pristustvovala je i bivša španska kraljica Sofija.

Pande su iz kineskog grada Čengdua u Madrid stigle prošlog meseca, ali su danas izašle iz karantina, prenosi Rojters.

"Uveren sam da će se, pod brigom Španije, ovaj novi par nastaniti u svom novom domu u Madridu, rasti zdravo i nastavi da pruža, kao i uvek, mnogo radosti španskoj javnosti, posebno deci", rekao je kineski ambasador Jao Džing na ceremoniji.

Španija je više puta bila deo programa očuvanja u poslednjih 40 godina, a madridski zoološki vrt pomogao je u uzgoju šest mladunaca u poslednjih 17 godina.

Stručnjaci u zoološkom vrtu smatraju da će proći između dve i tri godine pre nego pande počnu da se razmnožavaju zbog njihove starosti.

Zoološki vrt je saopštio da Džing Si i Žu Ju najviše vole da jedu izdanak svežeg bambusa, koji ima visok sadržaj hranljivih materija.

Kineska komunistička vlada dugo je koristila "panda diplomatiju" da poboljša "meku" moć zemlje, pozajmljujući velike, umiljate crno-bele pande zoološkim vrtovima u raznim zemljama tokom decenija kao ambasadore životinja dobre volje.

"Pan­da di­plo­ma­ti­ja" na­sta­la je 1972. go­di­ne, ka­da je Ki­na u va­šing­ton­ski zoo-vrt pr­vi put po­sla­la pande. 

Populacija džinovskih pandi u divljini je porasla sa oko 1.100 tokom 1980-ih na 1.900 u 2023. godini.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin