Život

"Nema više toliko leptira koliko ih je bilo": Italijanski muzej rekonstruisao tanzanijsku šumu kako bi proučio insekte

Komentari

Autor: Euronews, AP

24/05/2024

-

09:51

"Nema više toliko leptira koliko ih je bilo": Italijanski muzej rekonstruisao tanzanijsku šumu kako bi proučio insekte
"Nema više toliko leptira koliko ih je bilo": Italijanski muzej rekonstruisao tanzanijsku šumu kako bi proučio insekte - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

U jednom stakleniku u Alpima leptiri raznih vrsta i boja slobodno lepršaju, a iz lutaka samo što se ne razviju nove jedinke. Reč je o "šumi leptira" u tropskom planinskom stakleniku u Trentu u Italiji, koja je projekat italijanskog Muzeja nauke (MUSE). Napravljena je po uzoru na planine Udzungva, planinskom lancu i oblasti prašume u Tanzaniji koja je jedna od svetskih žarišta biodiverziteta.

U šumi leptira nalaze se biljne vrste endemske za region, kao i ptice, gmizavci, vodozemci, ribe i beskičmenjaci iz različitih delova sveta, sve unutar 600 kvadratnih metara šume sa liticama, brdima i vodopadom, piše Euronews.

Napravljena je ovog proleća da bi se podigla svest javnosti o nekim istraživanjima koja MUSE sprovodi u planinama Udzungva kako bi proučavao i zaštitio svetski biodiverzitet od pretnji kao što su krčenje šuma i klimatske promene.

Leptiri su indikator biodiverziteta

Krčenje šuma dovodi do gubitka staništa, što uzrokuje smanjenje izvora nektara za leptire, menjajući funkcionisanje ekosistema. Takođe može ograničiti kretanje insekata izazivajući pad biodiverziteta i potencijalno izumiranje ranjivih vrsta leptira.

AP/Luca Bruno

 

Promene temperature zemljišta i vazduha menjaju životne cikluse insekata, utičući na stopu njihovog razvoja, ponašanje pri parenju i obrasce migracije. Populacije leptira opadaju u mnogim oblastima, posebno na mestima gde se zemljište intenzivno koristi.

"Naš cilj je da budemo u mogućnosti da bolje učimo, da bolje razumemo šta se dešava. Naš rad se sastoji od praćenja i pokušaja da razvijemo projekte kako bismo skrenuli pažnju na pitanja u vezi sa biodiverzitetom", rekla je Liza Anđelini, botaničarka i direktorka staklenika MUSE.

Leptiri su oprašivači koji omogućavaju biljkama da se razmnožavaju i stoga olakšavaju proizvodnju i snabdevanje hranom. Takođe su hrana za ptice i druge životinje.

Zbog višestruke uloge leptira u ekosistemu i njihove visoke osetljivosti na promene životne sredine, naučnici ih koriste kao indikatore biodiverziteta i način za proučavanje uticaja gubitka staništa i drugih pretnji.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

"Insekti uopšteno igraju fundamentalnu ulogu u pravilnom funkcionisanju ekosistema", rekao je Mauro Gobi, entomolog i istraživač u MUSE.

Istraživanje leptira je od suštinskog značaja za očuvanje

Kroz partnerstvo sa Upravom za nacionalne parkove Tanzanije, MUSE je 2006. godine osnovao Centar za ekološki monitoring Udzungva kako bi podržao istraživanje.

"Istraživanje leptira je od suštinskog značaja za informisanje o naporima za očuvanje i obezbeđivanje dugoročnog opstanka insekata", rekao je Arafat Mtui, koordinator istraživanja u Centru za ekološki monitoring Udzungva.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Sa najmanje 2.500 biljnih vrsta, više od 120 sisara i hiljadama vrsta beskičmenjaka, planine Udzungva su bogate biološkom raznovrsnošću. To je deo planina Istočnog luka Kenije i Tanzanije koje su predložene za listu Uneskove baštine. Ima više od 40 endemskih vrsta leptira.

Rad MUSE-a ovde je od vitalnog značaja zbog ove raznolikosti, rekao je Sevgan Subramanian, glavni naučnik i šef zaštite životne sredine u Međunarodnom centru za fiziologiju i ekologiju insekata u Najrobiju.

"Ako želite da pratite zdravlja ekosistema, praćenje takve raznolikosti populacije autohtonih ili endemičnih insekata je ključno, tako da imamo ideju da li je ekosistem i dalje zdrav ili ne", rekao je on.

"Gubimo vrste, gubimo ih zauvek"

Gobi, entomolog, rekao je da su okruženja na velikim visinama poput Nacionalnog parka Udzungva planine pogodna za proučavanje efekata klimatskih promena jer obično nema direktnog uticaja ljudi.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

On i drugi naučnici su upozorili da će neuspeh zaštite insekata od uticaja klimatskih promena drastično smanjiti sposobnost planete da izgradi održivu budućnost.

Naučnici u MUSE-u kažu da je glavni izazov u ​​očuvanju leptira promena trenutnih poljoprivrednih politika kako bi se povećala količina poljoprivrednog zemljišta niskog intenziteta i promovisali raznovrsni pejzaži čuvajući preostale delove prirodnih staništa.

"Često su naši bake i dede govorili ’nema više toliko leptira kao što je bilo‘", rekao je on.

To je "apsolutno potkrepljeno naučnim istraživanjima koja potvrđuju da su leptiri, kao i drugi insekti, u krizi. Gubimo vrste, gubimo ih zauvek, a ovo će narušiti ravnotežu ekosistema".

Komentari (0)

Magazin