Zdravlje

Epidemija majmunskih boginja: Kompanija koja je stvorila lek otkriva za Euronews kako deluje i da li će ga biti u Evropi

Komentari

Autor: Natalie Huet/Euronews

30/05/2022

-

19:22

Epidemija majmunskih boginja: Kompanija koja je stvorila lek otkriva za Euronews kako deluje i da li će ga biti u Evropi
Epidemija majmunskih boginja: Kompanija koja je stvorila lek otkriva za Euronews kako deluje i da li će ga biti u Evropi - Copyright SIGA, Tanjug/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Jedna američka farmaceutska kompanija saopštila je da je u pregovorima sa evropskim vlastima koje žele da stvore zalihe ovog antivirusnog leka za majmunske boginje usred neobičnog izbijanja virusa koji može biti smrtonosan u jednom od 10 slučajeva.

SIGA Technologies, firma za zdravstvenu bezbednost čije je istraživanje finansirala američka vlada kako bi se suočila sa pretnjom koju predstavlja biološko oružje, razvila je antivirusno sredstvo poznato kao tekovirimat za borbu protiv malih boginja i srodnih virusa, uključujući i majmunske boginje.

Tekovirimat je odobren za lečenje malih boginja u SAD, gde se prodaje kao TPOXX.

Ranije ove godine, Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je tekovirimat ne samo za male boginje već i za boginje majmuna i krava, koje su uzrokovane virusima koji pripadaju istoj porodici ortopoksvirusa.

Poslednjih dana, neobična epidemija majmunskih boginja u Evropi i SAD, umesto u Africi gde se obično prijavljuju, podstakla je interesovanje za tekovirimat.

"Kao što možete pretpostaviti, kontaktiralo nas je nekoliko jurisdikcija u kojima se otkrivaju slučajevi i zainteresovani su za nabavku leka što je pre moguće", rekao je za Euronews Next Denis Hrubi, glavni naučni direktor u SIGA Technologies.

Kako se tekovirimat bori protiv majmunskih boginja?

"Naš lek će zaustaviti dalje napredovanje bolesti, a zatim će omogućiti vašem prirodnom imunom sistemu da se aktivira i iskoreni virus", rekao je Hrubi u intervjuu.

Lek "zarobljava virus unutar zaražene ćelije tako da se ne može širiti", ali i dalje dozvoljava imunom sistemu da reaguje na virusne antigene koji napadaju telo, objasnio je on.

"Tako da dok pijete lek, nadamo se da ćete biti spaseni od dalje bolesti, a takođe naoružavate svoj imuni sistem i dobijate zaštitni imuni odgovor", dodao je Hrubi.

"Imali smo priliku da koristimo lek u brojnim slučajevima (tokom istraživanja) kod pacijenata sa majmunskim boginjama. Tako da sam veoma optimističan da će ovo biti efikasan lek"

profimedia, Tanjug/AP/CDC

 

Međutim, iz razloga medicinske poverlivosti, on nije želeo da kaže da li je antivirusni lek dat nekom od pacijenata u nedavnoj epidemiji.

Tekovirimat se obično primenjuje kao oralna kapsula dva puta dnevno tokom 14 dana, ali u četvrtak je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) takođe odobrila novu intravensku formulaciju za pacijente koji ne mogu da gutaju.

Pacijenti sa majmunskim boginjama u kasnoj fazi mogu imati problema sa gutanjem bilo zato što su u komi ili zato što lezije izazvane bolešću takođe utiču na sluzokožu unutar usta.

"I tako možete imati veoma upaljeno grlo", rekao je Hrubi.

Ko ima ovaj antivirusni lek?

Od kada je EMA u januaru odobrila lek, SIGA je u pregovorima sa "brojnim zemljama u Evropi o potencijalnom stvaranju zaliha", objašnjava Hrubi.

"Ti razgovori još nisu završeni. Oni su očigledno ubrzani zbog trenutne situacije"

On je odbio da ulazi u detalje, ali je rekao da se ovi razgovori vode sa nacionalnim vladama, kao i sa Evropskom komisijom.

Komisija je za Euronews saopštila da ne može da komentariše pregovore sa pojedinačnim kompanijama. Međutim, navodi se da je u bliskom kontaktu sa državama članicama, EMA, industrijom i međunarodnim stručnjacima kako bi podelili informacije o izbijanju majmunskih boginja i radili na nabavci "dijagnostika, tretmana i vakcina".

SIGA je prošle godine sklopila dogovor sa kanadskim zdravstvenim vlastima o kupovini leka u vrednosti do 33 miliona dolara do 2026. godine, dok SAD već imaju 1,7 miliona primeraka tekovirimata u svojim strateškim nacionalnim zalihama.

Samo prošle nedelje, Ministarstvo odbrane SAD dodelilo je ugovor kompaniji SIGA za nabavku do 7,5 miliona dolara ovog antivirusnog leka.

Hrubi je rekao da je Ministarstvo odbrane posebno zainteresovano za potencijalnu upotrebu leka za profilaksu nakon izlaganja - pre nego što se infekcija čak i potvrdi.

"SAD je lek odobren samo za lečenje simptomatskih malih boginja, ali ustvari, ako koristite lek ranije, kada je neko bio izložen ili se mislilo da je izložen možete u potpunosti sprečiti, verujemo, bilo koju bolest", rekao je.

"Trenutno nas finansira Ministarstvo odbrane da tražimo regulatorno odobrenje za tu indikaciju i usred smo nekoliko kliničkih ispitivanja da to završimo. Dakle, oni samo idu ispred krivulje"

SIGA Technologies trenutno proizvodi oko 200.000 tretmana tekovirimata godišnje kako bi snabdeli američku vladu, ali su u pregovorima sa drugim vlastima da povećaju kapacitet, navodi Hrubi.

Profimedia

 

Nije želeo da kaže koliko brzo bi se proizvodnja mogla povećati.

"Ali budite sigurni, mi trenutno vodimo te razgovore"

Akcije kompanije su u petak porasle za 43,3 odsto. Akcije Chimerixa, još jedne američke kompanije koja je razvila lek protiv malih boginja, porasle su za 6,8 odsto.

U junu 2021. FDA je odobrila Chimerixov antivirusni brinsidofovir (prodaje se pod imenom Tembexa) za lečenje malih boginja, ali se lek takođe pokazao efikasnim u studijama na životinja protiv virusa variole i drugih blisko povezanih ortopoksivirusa.

Komentari (0)

Magazin