Zdravlje

Nova studija: Konzumacija namirnice koja je bila na "crnoj listi" zapravo može smanjiti rizik od bolesti

Komentari

Autor: Euronews

12/02/2025

-

19:27

Nova studija: Konzumacija namirnice koja je bila na "crnoj listi" zapravo može smanjiti rizik od bolesti
Nova studija: Konzumacija namirnice koja je bila na "crnoj listi" zapravo može smanjiti rizik od bolesti - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Redovna konzumacija jaja mogla bi biti povezana sa smanjenim rizikom od smrti usled kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba, pokazuje nova studija.

Istraživači sa Monash Univerziteta u Australiji pratili su više od 8.700 odraslih osoba starijih od 70 godina.

Oni koji su prijavili da jedu između jednog i šest jaja nedeljno imali su 15 odsto niži rizik od smrti iz bilo kog uzroka u poređenju s onima koji su jaja konzumirali dvaput mesečno ili ređe.

Takođe su imali 29 odsto niži rizik od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima, prema rezultatima objavljenim u časopisu Nutrients, prenosi Euronews.

"Naši rezultati sugerišu da konzumacija do šest jaja nedeljno može smanjiti rizik od smrti iz svih uzroka i od bolesti povezanih s kardiovaskularnim sistemom (KVB) kod starijih osoba", navela je u saopštenju Holi Vajld, predavač epidemiologije i preventivne medicine na Monash Univerzitetu.

"Ovi nalazi mogu biti korisni u razvoju dijetetskih smernica zasnovanih na dokazima za stariju populaciju".

Prednosti konzumacije jaja

Jaja su izvor proteina i esencijalnih hranljivih sastojaka, kao što su vitamini B grupe, folna kiselina, nezasićene masne kiseline, vitamini rastvorljivi u mastima (E, D, A i K), holin i brojni minerali, dodala je Vajld.

Međutim, konzumacija jaja dugo se smatrala problematičnom za osobe s visokim nivoom holesterola – stanjem koje može dovesti do začepljenja krvnih sudova i povećati rizik od srčanih problema ili moždanog udara.

profimedia

 

Zbog toga je istraživački tim sproveo dodatna istraživanja kod osoba sa klinički dijagnostikovanim visokim holesterolom, poznatim kao dislipidemija.

"Otkrili smo da su učesnici sa dislipidemijom koji su jaja konzumirali nedeljno imali 27 odsto niži rizik od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima u poređenju s onima koji su jaja retko ili nikada jeli, što sugeriše da u ovoj studijskoj kohorti prisustvo dislipidemije ne utiče na rizik povezan s konzumacijom jaja", izjavila je Vajld.

"Naši rezultati sugerišu da konzumacija do šest jaja nedeljno može smanjiti rizik od smrti iz svih uzroka i od bolesti povezanih s kardiovaskularnim sistemom kod starijih osoba. Ovi nalazi mogu biti korisni u razvoju dijetetskih smernica zasnovanih na dokazima za stariju populaciju", dodala je.

Evropske smernice variraju od zemlje do zemlje, ali pregled Američkog udruženja za srce (AHA) objavljen 2020. godine zaključio je da zdrave osobe mogu bezbedno konzumirati do sedam jaja nedeljno.

AI Preporuka

Komentari (0)

Magazin