Prerađevine i gladovanje veliki neprijatelji zdravlja: Kako "okrenuti novi list" posle prazničnog prejedanja
Komentari19/01/2025
-10:13
Sezona slava još nije prošla, a mnogi već osećaju posledice neumerenog uživanja u prazničnom iću i piću. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika su se na mnogim trpezama, pored masne i začinjene hrane, našle i prerađevine pune soli, šećera, aditiva i konzervanasa koje, kako je nauka pokazala, nose i brojne zdravstvene rizike.
Nutricionista Đorđe Pejić za Euronews Srbija objašnjava da je reč, najpre, o konditorskim proizvodima, ali i konzervisanoj hrani, suhomesnatim delikatesima, koji dokazano ostavljaju posledice po ljudsko zdravlje.
"To su namirnice koje imaju dosta konzervanasa, zasićenih masti, ali i veliku količinu šećera - i skrivenih i pravih - koji su dodati, da li u svrhu poboljšanja ukusa ili da bi taj proizvod mogao da opstane", objašnjava stručnjak.
Takva prerađena hrana bogata trans i zasićenim mastima, utiče na povećanje takozvanih viscelarnih masti.
"To nisu potkožne masti, nego one koje se nalaze oko unutrašnjih organa i oko naših ćelija. Kad imamo povećan procenat viscelarnih masnoća, onda uvodimo sebe u rizik za insulinsku rezistenciju, diabetes, povišen holesterol, a tu je i masna jetra. To su sve posledice uzimanja takve hrane", objašnjava naš sagovornik.
Kada se neumerenost za prazničnom trpezom odrazi i na obim struka, mnogi požele da uhvate "prečicu" i pribegnu nekoj od instant dijeta i takozvanih detoks programa, koji obećavaju drastične rezultate za kratko vreme, ali kako naš sagovornik kaže, umesto toga, mnogo je bolje da tokom cele godine praktikujemo uravnoteženu ishranu.
"Ukoliko, pak, preteramo u alkoholu i hrani, najbolji način je da se narednog dana suzdržimo od hrane barem do 16 časova popodne, a pre toga unosimo tečnost kroz čajeve, limunade i vodu. Taj prvi obrok nakon dana kad smo imali prevelik unos hrane, trebalo bi da bude isključivo vlaknasti obrok sa dosta povrća, potaža, grilovanog povrća, u vidu salata, sa vrlo malo protina i namirnica životinjskog porekla", kaže Pejić.
Istina o gladovanju
Ipak, smatra da nije opravdano duže praktikovati povremeno gladovanje ili autofagiju, iako je reč o vrlo popularnom režimu ishrane poslednjih godina.
"To može da da trenutni rezultat u vidu gubitka težine, ali je na konto mišićne mase, a ne strukturnih masti. Onda pacijent ne izgleda zdravo i ne izgleda onako kako treba, nekim pravilnim mršavljenjem, kada se gube samo masti. Čim se malo opustite, vratite na stari kalorijski unos, na stare navike, težina se vrlo brzo vraća", objašnjava Pejić.
Problem kod autofagije, smatra on, je u prevelikom razmaku od poslednjeg do prvog obroka, jer telo i troši gradivne elemente, i proteine za energiju čak i tokom sna. Zato zdravo mršavljenje podrazumeva ravnomeran unos obroka sa adekvatnim kalorijskim vrednostima.
"Generalno, nema tu nekog gladovanja, jer ako se previše gladuje, onda telo krene opet da gubi na vodi i na proteinima. Poenta je da se nekim uravnoteženim kalorijskim unosom, koji će da zadovolji naš bazalni metabolizam, a da bude u pravilnoj kombinaciji namirnica, dođemo do gubitka na težini", dodaje Pejić.
Vežbanje i mršavljenje
Promena režima ishrane obično podrazumeva i uvođenje novih navika u pogledu fizičke aktivnosti, a za našeg sagovornika, u slučaju gojaznosti i jedan i drugi faktor su izuzetno važno.
"I trening i ishrana moraju da budu u sinergiji. Eventualno se ne savetuju neki jači, anaerobni treninzi kada je osoba izuzetno gojazna. Tada najprie idemo na redukcioni program, a kada izgubimo na težini, na procentu masti i kada se steknu uslovi, dogovorimo se i krećemo u trening", objašnjava Pejić.
Bitno je i kada treniramo.
"Moja preporuka uvek je da to bude tri sata nakon obroka ili pre obroka, zato što tada imamo najbolje rezultate po gubitak tih masti", kaže nutricionista, dodajući da ne preporučuje kasno noćno vežbanje, jer može da poremeti san i stvori problem sa insulinom.
Hormonski disbalans je nešto što značajno može da utiče na metabolizam, a time i na način na koji telo zadržava ili otpušta masne naslage, a sa godinama to postaje sve izraženije. Zato se mnogi žale da u srednjim godinama teže mršave, nego kada su bili mlađi.
"Kod žena dolazi do sniženih vrednosti estrogena i eventualnog narušavanja funkcije štitne žležde, što sve usporava metaboličke procese. Crevna flora, spoljašnji faktori, stres i antibiotici, virusi - sve to utiče na spori metabolički odgovor", objašnjava Pejić, ali naglašava da za sve postoji rešenje ukoliko postoje upornost i volja.
Nutrigenetika
Naš sagovornik u svom radu sa pacijentima praktikuje nutrigenetiku, kako kaže, medicinski egzaktnu oblast, koja podrazumeva da se na osnovu genetičkog testiranja uzoraka iz pljuvačke analizira način na koji telo ispitanika metaboliše namirnice.
"To što je neka namirnica dobra i zdrava, ne mora da znači da nam odgovara", kaže Pejić.
"Možda baš maslinovo ulje zbog lošeg metabolizma mononezasićenih maslina za nas nije zdrava namirnica. Znači, na osnovu genetičkog testa i naše enzimske aktivnosti, tačno možemo da odredimo namirnice koje dobro metabolišemo, a što je još bitno da zajedno sa mnom to ukombinujemo. Jer nije bitno samo da znamo i da poznajemo namirnice koje dobro metabolišemo, nego kako da ih kombinujemo u obroku", objašnjava nutricionista.
Takav pristup značajan je ne samo za mršavljenje, nego i za druge zdravstvene probleme, poput sindroma nervoznih creva, Kronove bolesti i drgih dijagnoza.
"Neki rezultati se vrlo brzo vide. Kada promenite kombinaciju, uzimate namirnice koje vam odgovaraju i samim tim hranite vašu crevnu floru, jačate imunološki odgovor, sve je dosta brže i bolje i vrlo brzo možete da primetite rezultate", kaže Pejić.
"Nikada svojim pacijentima ne kažem: 'Za mesec dana ćete izgubiti pet, šest, deset kilograma'. To sve je individualno zapravo. I nama je poenta da kada gubimo na težini, da gubimo na mastima. To je cilj svake izbalansirane, dobre ishrane", naglašava on.
Kilogrami se posle takvog režima, kaže, ne vraćaju ako se programu pristupa kao novom načinu života.
"Držite se pravila i kombinacija i verujte mi, stvarno nije teško", kaže stručnjak.
A ima li mesta alkoholu tokom režima gubljenja masnih naslaga, koji zaslađivač je najbolje da koriste kao zamenu za šećer i kakav je značaj suplemenata za mršavljenje i zdravlje, saznaćete ako pogledate priloženi video.
Komentari (0)