Brza hrana, viršle i kesice čaja povezane sa većim prisustvom "večnih hemikalija" u organizmu
Komentari22/02/2024
-15:54
Ono što jedemo i gde jedemo može u velikoj meri da utiče na nivo takozvanih "večnih hemikalija" u našem organizmu, kažu američki istraživači.
Oni su ispitali više od 700 ljudi, kako bi saznali više o načinu na koji se hrane i koliko često konzumiraju određene grupe namirnica, poput tamnozelenog lisnatog povrća, hleba, mlečnih sportskih napitaka i čaja. Uz to, analizirali su prisustvo per- i polifluoralkil supstanci, poznatih kao PFA, u krvi ispitanika.
Istraživači su takođe ispitivali koliko često jedu hranu pripremljenu kod kuće, ali i onu iz restorana brze hrane i drugih ugostiteljskih objekata.
Te informacije koristili su kako bi procenili koliko su često učesnici dolazili u dodir sa pakovanjima hrane koja je čest izvor PFA, piše Euronews.
Kakva hrana se povezuje sa većim nivoima "večnih hemikalija"?
Studija je pokazala da se konzumacija većih količina čaja, mesnih prerađevina i hrane spremljene van kuće povezuje sa povećanim nivoom PFA u telu tokom vremena.
Ispitanici koji su pili više čaja, jeli viršle i druge prerađevine, takođe su imali veće nivoe "večnih hemikalija" u krvi.
Međutim, neke namirnice su predstavljale veći problem samo kada bi bile konzumirane van kuće. Na primer, ljudi koji su jeli hranu poput pomfrita ili pice pripremljene u restoranima, obično su imali povećan nivo "večnih hemikalija" u telu, a istraživači smatraju da je problem u pakovanju.
Tako se i za čaj pretpostavlja da zbog obrade materijala od kojih se prave filter-kesice on predstavlja izvor PFA. Mesne prerađevine kao potencijalni izvor ovih hemikalija nisu iznenadile istraživače, jer postoji mnogo načina da se kontaminiraju tokom njihovog procesa proizvodnje.
"Počinjemo da uviđamo kako čak i hrana koja je metabolički vrlo zdrava, može da bude zagađena PFA hemikalijama", kaže Hejli Hempson, doktorandkinja Odeljenja za zdravlje životne sredine Kek medicinskog fakulteta i vođa ove studije.
"Ova otkrića ističu potrebu da na drugačiji način gledamo na to šta čini 'zdravu' hranu", dodala je ona.
Tim veruje da je ovo prva studija koja ispituje kako se ishrana ljudi povezuje sa nivoom večnih hemikalija u krvi tokom vremena.
"Praćenjem tokom vremena dobijamo predstavu o tome kako promena u ishrani ljudi utiče na nivo PFA", kaže Džesi A. Grudrič, jedan od autora studije i docent nauka o javnom zdravlju Kek medicinskog fakulteta.
Zašto su PFA problem?
Naučnici od ranije znaju da su PFA supstance štetne za ljudsko zdravlje. Brojne studije su pokazale da mogu da poremete hormone, oslabe kosti i povećaju rizik od određenih bolesti. Takođe se povezuju sa pojavom raka, urođenim defektima, bolešću bubrega i drugim zdravstvenim problemima.
Poznati su kao "večne hemikalije" jer im je potrebno mnogo vremena da se razlože i teško se izbacuju iz organizma. Mnoga ranija istraživanja analizirala su njihovo prisustvo u vodi, ali naučnici smatraju da je kontaminirana hrana verovatno najveća pretnja ljudskom zdravlju.
Neki od najgorih izvora kontaminacije hrane uključuju plastična pakovanja, ali i pesticide i đubriva koji se koriste u uzgoju pojedinih kultura.
Autori studije kažu da cilj nije obavezno da se utvrdi koja je hrana "zdrava", a koja ne, nego da se utvrdi koje namirnice je potrebno dodatno testirati, kako bi se otkrilo odakle potiče kontaminacija.
Komentari (0)