Zdravlje

Crveno meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2: Koje su bezbedne količine junetine i svinjetine u ishrani

Komentari

Autor: Guardian

19/10/2023

-

23:20

Crveno meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2: Koje su bezbedne količine junetine i svinjetine u ishrani
Crveno meso povećava rizik od dijabetesa tipa 2: Koje su bezbedne količine junetine i svinjetine u ishrani - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Šanse da neka osoba razvije dijabetes tipa dva se povećava u slučaju da jede crveno meso, čak i ako je to samo dva puta nedeljno, tvrde istraživači Univerziteta Harvard. 

Biljni izvori proteina poput orašastih plodova i mahunarki umesto junetine, svinjetine i jagnjetine mogu smanjiti šanse za razvoj ove bolesti, koja je jedna od najvećih pretnji zdravlju savremenih ljudi.

Njena učestalost neprestano raste u svim delovima sveta u poslednje tri decenije, upozorava Svetska zdravstvena organizacija. 

Oko 400 miliona ljudi već ima dijagnozu, ali stručnjaci upozoravaju da milioni još i ne znaju da imaju poremećaj metabolizma glukoze. Dijabetes tipa 2 glavni je uzročnik slepila, otkazivanja bubrega, srčanog udara, šloga i amputacije donjih ekstremiteta.

Istraživanja pokazuju da su kvalitetna ishrana i održavanje zdrave telesne težine ključni za sprečavanje ove bolesti, piše Guardian.

Ranije studije su već ukazivale na povezanost između konzumacije crvenog mesa i dijabetesa tipa 2, ali novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u "Američkom žurnalu kliničkog nutricionizma" pruža još više dokaza za to.

Studija je obuhvatila podatke o 216.695 ispitanika koji su učestvovali u tri velika istraživanja o zdravstvenom stanju medicinskih radnika u Americi.

Ispitanici su popunjavali upitnike o svojoj ishrani na svake dve do četiri godine u trajanju od čak 36 godina. Tokom tog vremena, više od 22.000 njih razvilo je dijabetes tipa 2.

Ispostavilo se da su oni koji su jeli najviše crvenog mesa imali 62 puta veći rizik od razvijanja bolesti, u poređenju s onima koji su jeli najmanje.

profimedia

 

Istraživači kažu da svaka dodatna porcija mesnih prerađevina od crvenog mesa povećava šansu od oboljevanja za 46 procenata, a dodatna dnevna porcija neprerađenog crvenog mesa za 24 posto.

Vođa istraživanja Sjao Gu, istraživač Odeljenja za nutricionizam na Harvardu kaže da otkrića podržavaju postojeće preporuke o ograničavanju konzumacije crvenog mesa.

"To se odnosi i na prerađeno i na neprerađeno crveno meso", upozorio je naučnik.

Ispitanici koji su jednu porciju crvenog mesa dnevno menjali drugim izvorom proteina, značajno su smanjivali rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 i to za 30 odsto u slučaju da su jeli mahunarke, odnosno 22 odsto u slučaju da su jeli mlečne proizvode.

Komentari (0)

Magazin