Tehnologija

Veštačka inteligencija bez greške rešava Google test za razlikovanje čoveka od robota

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

13:50

Veštačka inteligencija bez greške rešava Google test za razlikovanje čoveka od robota
Veštačka inteligencija bez greške rešava Google test za razlikovanje čoveka od robota - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači Švajcarskog federalnog tehnološkog instituta (ETH) iz Ciriha su uz pomoć veštačke inteligencije bez greške rešili Google test reCAPTCHAv2 koji se koristi na veb stranicama da bi se procenilo da li je korisnik čovek ili robot. 

U naučnom radu se konstatuje da veštačka inteligencija sada može da reši 100 odsto takvih testova, dok je ranije stopa uspešnosti iznosila između 68 i 71 odsto.

Korisnici interneta već dobro poznaju takozvani captcha testove u kojima kompjuter traži od njih da označe kvadrate na kojima su određeni objekti kao što su semafori, automobili i bicikli, kao i da unesu nekoliko slova koja su prikazana na iskrivljenoj slici.

Naučnici su takođe zaključili da se test reCAPTCHAv2 u velikoj meri oslanja na podatke kolačića (cookies) i istoriju pretraživanja kada procenjuje da li je korisnik čovek ili ne.

"Naši zaključci predstavlju ključan momenat u tekućem dijalogu između mogućnosti veštačke ineteligencije i digitalne bezbednosti", navodi se u ovom radu.

Istraživači naglašavaju da captcha tehnologije moraju da se aktivno razvijaju da bi bile korak ispred rastućih mogućnosti AI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin