Tehnologija

Francuska rešena da postane lider na polju veštačke inteligencije: Imenovana prva sekretarka za AI

Komentari

Autor: Euronews

23/09/2024

-

20:44

Francuska rešena da postane lider na polju veštačke inteligencije: Imenovana prva sekretarka za AI
AP/Michel Euler, Pool - Copyright AP/Michel Euler, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je osnovala prvi Sekretarijat za veštačku inteligenciju unutar Ministarstva za visoko obrazovanje i istraživanje i odabrala prvu sekretarku tog resora u okviru strategije da se istakne kao svetski lider na polju novih tehnologija.

Klara Šapa, bivša izvršna direktorka vladinog startapa "La French Tech", preuzela je ulogu državne sekretarke za veštačku inteligenciju i digitalizaciju.

"Oduševljena sam što ću nastaviti svoju posvećenost javnim akcijama u oblasti ovih važnih tema", navela je Šapa u svojoj objavi na LinkedIn-u. 

Njena pozicija ranije nije uključivala veštačku inteligenciju u nazivu, a promena je u skladu sa ciljevima predsednika Emanuela Makrona da Pariz učini "gradom AI", piše Euronews.

Otkako je američka kompanija OpenAI lansirala ChatGPT 2022, Francuska je promovisala svoje verzije generativnih modela veštačke inteligencije, kao što su Mistral AI i H.

Ta zemlja će takođe biti domaćin Međunarodnog AI samita u februaru, nakon što su prethodna dva izdanja tog skupa održana u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji.

Prošle godine Francuska je objavila i nacionalnu strategiju za veštačku inteligenciju, koja podrazumeva investiranje čak 500 miliona evra u stvaranje AI klastera do 2030.

Aktivistkinja za rodnu jednakost 

Između raspuštanja parlamenta početkom juna i imenovanja Mišela Barnijea na mesto premijera početkom ovog meseca, tehnološki ekosistem Francuske bio je u limbu, budući da se nije znalo ko će biti zadužen za digitalni sektor.

Šapa (35) podnosi izveštaje Ministarstvu za visoko obrazovanje i istraživanje, umesto Ministarstvu ekonomije i finansija, što je bio slučaj sa njenim prethodnicima.

Ima impresivnu radnu biografiju, a zahvaljujući njenim zalaganjima tokom trogodišnjeg mandata na čelu "La French Tech", čak 700 kompanija obavezalo se da će imati najmanje 20 posto žena na upravljačkim pozicijama do 2025. godine, kao i da će svoje menadžere edukovati o problemima rodne nejednakosti i borbi protiv diskriminacije i maltretiranja.

Pre nego što će doći na čelo "La French Tech" bila je direktorka kompanije "Vestiaire Collective", u čijem je vlasništvu sajt za prodaju luksuzne "second-hand" garderobe "Lullaby". Ona je takođe završila studije na prestižnoj Harvardskoj školi biznisa. 

Komentari (0)

Magazin