Tehnologija

Lekcije iz istorije na YouTube-u: Kanal "Ozbiljne teme" dokaz da nije svako vreme provedeno na internetu izgubljeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2024

-

22:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kako je i zašto počeo Prvi svetski rat, šta se zaista desilo na Svetskom prvenstvu u Montevideu, zašto je Švajcarska neutralna i zašto zastave Srbije i Rusije liče. To su nazivi videa koji na YouTube-u imaju stotine hiljada pregleda, a neki prelaze milion. Reč je o sadržaju kanala "Ozbiljne teme" koji se bavi istorijskim temama, a iza kog stoji nesuđeni softverski inženjer Igor Petrović.

"Internet je riznica znanja, samo uvek treba uvek voditi računa o tome šta deci treba dozvoliti da se gleda. Plašim se da im je previše toga dostupno i mislim da je potreban neki vid kontrole da ih zaštitimo od lošeg sadržaja", kaže Petrović za Euronews Srbija.

Youtube/Ozbiljne Teme/Screenshot

 

U eri veštačke inteligencije i društvenih mreža, deluje neverovatno da istorijske teme toliko zaokupljaju mlade ljude. Ipak, ispostavlja se da kada s prezentovane na interesantan i "pitak" način, istinski mogu da uživaju u učenju novih stvari.

Štaviše, pojedini nastavnici Petrovićeve videe puštali su svojim đacima na časovima. 

"Meni je to velika čast, zato što je dokaz da radim nešto što je korisno, ali mi daje i veliku odgovornost da moram da kontrolišem taj rad i da to izgleda sve bolje i bolje. Moram da vodim računa da sve bude tačno koliko god može. Jeste da mi laska, ali mi takođe daje tu veliku odgovornost zbog koje moram dosta da brinem", kaže jutjuber.

Euronews

 

On objašnjava da je prvih šest godina na kanalu radio skoro po ceo dan, kako bi informacije koje deli sa svojim pratiocima činio prijemčivim, a istovremeno tačnim i objektivnim. 

"Programiranje nije bilo za mene"

Petrović je, inače, završio studije softverskog inženjerstva, a uprkos tome što je to jedna od najtraženijih profesija današnjice, srce ga je odvelo na drugu stranu. Kaže da se može živeti i od "jutjubovanja".

"Čak i da ne može, pre bih radio to što volim. U ovome uživam i radio bih 24 sata sedam dana u nedelji da mogu, a programiranje jednostavno nije bilo za mene", kaže tvorac "Ozbiljnih tema".

Trudi se da u svaki video unese svoju kreativnost, pa je tako pokrenuo i serijal videa koji prate i njegova putovanja. 

Do sada je bio u Gruziji i Francuskoj, a priprema se i za odlazak na daleki istok. Iako njegov budžet nije veliki, mnogi njegovi pratioci nude mu se da ga ugoste.

"Stvarno nude da dođem bilo gde - od Amerike, preko Islanda, do Vijetnama. Iako je rizično, ja se usudim i isplati se", kaže Petrović.

Sledeća destinacija mu je Turska, u sopstvenoj režiji, a tamo planira da snimi niz videa - kako o istoriji Istanbula, tako i o celom nekadašnjem Osmanskom carstvu. 

Uprkos velikom uspehu koji je ostvario kanal "Ozbiljne teme", veoma je malo sličnih primera na društvenim mrežama, barem kada je reč o sadržajima na srpskom jeziku. 

"To je zaista grehota, mada, s druge strane, to za mene znači da nema konkurencije. Kad se neko upusti u to, shvati šta sve mora da radi i da bi trebalo da za to ima tim ljudi", kaže naš sagovornik.

Proizvodnja jednog videa nekad traje i nedeljama, a od pre nekoliko meseci i Igor ima svoj tim pomoćnika za montažu, ali ističe da svakom videu na kraju daje lični pečat. Dokaz da je to upravo ono što rezonuje sa njegovom publikom je 556 hiljada pratilaca na kanalu "Ozbiljne teme".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin