Tehnologija

Apple konačno ušao u AI trku, ali nisu svi oduševljeni: Šta korisnike iPhone uređaja očekuje u budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/06/2024

-

11:52

Apple konačno ušao u AI trku, ali nisu svi oduševljeni: Šta korisnike iPhone uređaja očekuje u budućnosti
Tanjug/AP/Jeff Chiu - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Apple je konačno ušao u AI trku i na promotivnom događaju održanom u ponedeljak, predstavio inovacije koje će doneti "Apple Intelligence" na njihove iPad, iPhone i Mac uređaje.

"Oduševljeni smo što predstavljamo novo poglavlje u Apple inovaciji. Apple Intelligence će transformisati ono što korisnici mogu da urade sa našim proizvodima", rekao je izvršni direktor kompanije Tim Kuk.

On je izjavio da se veštačkoj inteligenciji može pristupiti "na potpuno privatan i bezbedan način".

Predstavljanje je održano u okviru dugoočekivane kompanijske konferencije za softverske inženjere (World Wide Developers Conference) i označava konačni ulazak Apple-a na polje u kom već mesecima dominiraju OpenAI, Microsoft i Google.

Siri se menja

Umesto da radi na svojoj verziji četbota, Apple je odlučio da za potrebe svoje virtuelne asistentkinje Siri u predstojeći iOS 18 operativni sistem integriše najpoznatiji proizvod OpenAI kompanije ChatGPT, kako bi je učinio "inteligentnijom" i korisnijom.

Pristup ChatGPT-u preko Siri postojaće kao besplatna opcija za sve korisnike iPhone-a i biće omogućen i na drugim Apple proizvodima, nakon što mu se prilagode i nove generacije operativnih sistema.

ChatGPT pretplatnici trebalo bi da bez problema sinhronizuju svoje postojeće naloge dok koriste iPhone, a trebalo bi da imaju i nešto naprednije funkcije u odnosu na one korisnike koji imaju besplatne naloge.

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman bio je u prvom redu na konferenciji, namenjenoj softverskim inženjerima iz više od 60 zemalja. 

"Zajedno sa Apple-om olakšavamo ljudima da imaju koristi od onoga što veštačka inteligencija može da ponudi", naveo je Altman u zvaničnom saopštenju.

 

 

Pored toga što će moći da pristupi znanju i bazi podataka ChatGPT, Siri je osnažena i na drugim poljima, tako da korisnici mogu da je više personalizuju i da može da obavlja više zadataka istovremeno.

Inovacije će biti dostupne samo na novijim modelima Apple uređaja, jer su za njihovo pokretanje potrebni noviji procesori.

Menja se i iMessage

Apple je takođe najavio da će predstaviti novu tehnologiju pod nazivom Rich Communications Service ili RCS, koja bi trebalo da aplikaciju iMessage učini bezbednijom, naročito kada je reč o razmeni poruka između Apple i Android uređaja.

Korisnici će takođe moći da unapred napišu poruke (ili upotrebe AI alat da to učini umesto njih), a onda da ih šalju automatski.

Nisu svi oduševljeni

Uprkos dugoočekivanim inovacijama, akcije Apple-a pale su za 1,9 posto, što je podsetnik da kompanija ipak s velikim kašnjenjem ulazi na tržište veštačke inteligencije i da su njeni rivali mnogo brže artikulisali svoju strategiju.

Primera radi, Apple-ove akcije su u poređenju na prošlu godinu porasle samo za pet procenata, dok su Microsoft-ove skočile za gotovo 29 posto, Google-ove za 42 posto, a Nvidia (proizvođači procesora, koji su se najbrže prilagodili visokim zahtevima AI tehnologija) za neverovatnih 208 posto.

Drugi problem je što Apple nije direktno ušao u AI trku, nego je upotrebio proizvod druge kompanije da osnaži svoj.

Nakon konferencije oglasio se i izvršni direktor kompanija "Tesla" i "X" Ilon Mask, koji je na svojoj društvenoj mreži napisao da planira da zabrani upotrebu Apple uređaja u svim svojim kompanijama, zbog njihove saradnje sa OpenAI.

Mask smatra da je to "neprihvatljivo narušavanje bezbednosti". 

"Apsurdno je to da Apple nije dovoljno pametan da napravi svoju veštačku inteligenciju, a nekako može da osigura da OpenAI štiti vašu bezbednost i privatnost. Apple nema pojma šta se zapravo dešava, kada vaše podatke predaju OpenAI. Oni vas puštaju niz vodu", napisao je Mask.

Komentari (0)

Magazin