Nauka

Najveći živi organizam na svetu prekriva 43 hektara, ali mu ipak preti tiho nestajanje

Komentari

Autor: Science Alert

03/10/2024

-

08:30

Najveći živi organizam na svetu prekriva 43 hektara, ali mu ipak preti tiho nestajanje
Najveći živi organizam na svetu prekriva 43 hektara, ali mu ipak preti tiho nestajanje - Copyright Prinskrin/Youtube/Ecotasia

veličina teksta

Aa Aa

Vosač planine na zapadu Sjedinjenih Američkih Država dom su džinovskog organizma, koji nudi kompletan ekosistem na koji se biljke i životinje ovog kraja oslanjaju hiljadama godina.

Reč je o "Pandu", ogromnoj koloniji jasike u saveznoj državi Juta, za koju je genetskim testovima utvrđeno da predstavlja jedinstven organizam, iako prekriva 43 hektara površine. 

To je zapravo isprepletena mreža genetički identičnih biljaka, ukupne težine oko 6.000 tona.

Iako je jasika i drugde formirala slične kolonije, Pando je jedinstven zbog svoje veličine, ali i starosti - procenjuje se da se nalazi na tom mestu oko 14.000 godina, iako većina stabala sada nije starija od 130 godina.

U ekosistemu koji pruža živi oko 68 vrsta biljaka i brojne životinje, koje su maksimalno prilagođene tom okruženju. 

Međutim, na osnovu jedne naučne studije sprovedene u oktobru 2018. utvrđeno je da je šumski sistem Pando prestao sa reprodukcijom i da u poslednjih 30 do 40 godina postepeno izumire, piše Science Alert.

Iako je pod zaštitom države, jeleni i losovi obožavaju da jedu mladice jasike, a pošto su njihovi prirodni neprijatelji vukovi i pume praktično nestali u tim krajevima, njihova krda su tolika da počinju da pustoše Pando.

Izuzetak predstavlja jedan deo sistema koji je ograđen pre nekoliko decenija, kako bi biljojede držao podalje i u njemu je mreža uspešno regenerisana.

Međutim, nisu samo papkari problem najvećeg organizma na svetu.

Starija stabla u Pandu počinju da obolevaju od različitih gljivičnih bolesti, a rastuća je i pretnja klimatskih promena. Iako još nije naučno potvrđeno kako bi duži periodi vrelina mogli da utiču na njega, ispostavilo se da je zbog suše ove  godine bilo manje mladog lišća, što znači da su krošnje bile mnogo oskudnije.

Pored toga, opasnost preti i od šumskih požara. 

Ipak, Pando je otporan i od poslednjeg ledenog doba već je preživeo razna iskušenja, uključujući i naseljavanje evropskih doseljenika, kao i veliko interesovanje turista za ovaj kraj. 

Uprkos prisutnim razlozima za zabrinutost postoji nada da će drevni organizam opstati uprkos svemu. 

Komentari (0)

Magazin