Nauka

Maskov implant bi mogao osobama bez očiju omogućiti da vide: Postoji potencijal da veštački vid bude bolji od prirodnog

Komentari

Autor: Euronews Srbija, TechCrunch

18/09/2024

-

19:15

Maskov implant bi mogao osobama bez očiju omogućiti da vide: Postoji potencijal da veštački vid bude bolji od prirodnog
Maskov implant bi mogao osobama bez očiju omogućiti da vide: Postoji potencijal da veštački vid bude bolji od prirodnog - Copyright Profimedia/AP/Marcio Jose Sanchez

veličina teksta

Aa Aa

Moždani implant "Blindsight" kompanije Ilona Maska "Neuralink" označen je kao uređaj koji ostvraruje značajan naučni proboj (breakthrough device) od strane američke Agencije za hranu i lekove (FDA). U pitanju je naprava koja, prema navodima kompanije, potencijalno može da omogući osobama koje su izgubile oba oka i optičke nerve da vide.

Inače, status "breakthrough device" obično dobijaju medicinski uređaji koji nude lečenje ili dijagnozu stanja opasnih po život sa ciljem da se ubrza njihov razvojni proces nadzorna procedura.

Mask je u utorak ponosno objavio veliki napredak u razvoju ove revolucionarne tehnologije na svojoj društvenoj mreži X

"Pod uslovom da je vizuelni korteks netaknut, omogućiće čak i onima koji su slepi od rođenja da po prvi put progladaju", napisao je Mask u tvitu.

Takođe je pojasnio da u početku vid ipak neće izgledati potpuno normalno, već će više ličiti na grafiku starih konzola za igrice "Atari", koja je bila popularna 80-ih. Međutim, dodaje da postoji potencijal da "veštački" vid na kraju bude bolji od prirodnog i omogući ljudima da vide infracrveni i ultraljubičasti spektar, pa čak i radarske talasne tužine.

Kako izgleda grafika na "Atariju" pogledajte u videu ispod.

Mask mogućnosti ovog uređaja poredi sa "vizirom" koji nosi lik Džordi la Fordž iz kultne naulno-fantastične serije "Zvezdane staze" i koji mu omogućava da vidi mnogo bolje od članova posade "Enterprajza" sa "običnim" očima.

Iako ovaj izum može da iz korena izmeni čovečanstvo, tehnološki portal TechCrunch napominje da je još uvek preuranjeno reći da bi takav uređaj mogao omogućiti slepim ljudima da vide. 

Problem sa vraćanjem vida kroz istorijuz bio je, kako se navodi, niska gustina elektroda, kojih ima svega na desetine, što znači da je ono što se "vidi“ zapravo više liči na nekoliko "zvezda koje trepere" jer su delovi vizuelnog korteksa "probušeni" i stimulisani suštinnski nasumično.

Napredak "Neuralinka" povećava tu gustinu i veliki je iskorak, ali i dalje postoji niz prepreka koje moraju da se premoste. TechCrunch takođe navodi da je trenutno nemoguće da se neki uređaj samo uključi i aktivira vid. Naime, pretpostavka je da čak i oni koji su ga skorije izgubili i imaju od rođenja istreniran vizuelni korteks u mozgu ne bi videli "Atari grafiku", dok bi proces bio dodatno dezorijentišući za one koji su rođeni slepi i njihov mozak nikada nije procesuirao vizuelne stimulanse.

Ljudi koji su bili slepi od rođenja neće razviti biološku sposobnost da vide kroz svoje oči, što znači da uprkos tome što je ćelijski raspored vizuelnog korteksa optimizovan za zadatke "gledanja", veze neurona koje zapravo formiraju koncept koji mi razumemo kao vid, neće postojati. 

U tekstu se navodi da to ne znači da je "Blindsight" nešto loše, ili da neće uopšte funkcionisati, jer deluje da je američka kompanija stvorila mnogo bolju mrežu mikroelektroda i način da ih efikasnije ugradi, sa manjim rizikom odbacivanja ili oštećenja mozga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin