Nauka

Pronađena davno izgubljena statua sa Titanika: Poslednja ekspedicija na dnu Atlantskog okeana otkrila još jednu stvar

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2024

-

20:43

Pronađena davno izgubljena statua sa Titanika: Poslednja ekspedicija na dnu Atlantskog okeana otkrila još jednu stvar
Pronađena davno izgubljena statua sa Titanika: Poslednja ekspedicija na dnu Atlantskog okeana otkrila još jednu stvar - Copyright Tanjug AP/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Bronzana statua sa Titanika, za koju se dugo smatralo da je zauvek izgubljena, ponovo je pronađena. 

RMS Titanic Inc, firma sa sedištem u Džordžiji koja legalno poseduje prava na 112 godina staru olupinu, završila je svoju prvu ekspediciju i u ponedeljak je predstavila nove slike sa lokacije na kojoj se nalazi najpoznatiji brod na svetu.

Kako Euronews piše, ekspedicija na udaljeni severni Atlantski okean, gde je Titanik potonuo, poklopila se sa istragom američke obalske straže  koja je to obavljala podmornicom koja je u vlasništvu druge kompanije.

Ključni događaj bio je ponovno otkrivanje statue "Diana od Versaja", koja nije viđena od 1986. godine. Kompanija je sada objavila jasnu i ažuriranu sliku statue.

Tanjug AP/RMS Titanic Inc. via AP

 

Međutim, kako navode, olupina broda se i dalje postepeno raspada. Naime, značajan deo ograde, koji okružuje palubu broda, je pao, saopštio je RMS Titanik. Kako su saopštili, ograda je bila stabilna sve do  2022. godine.

"Otkriće statue Dajane bio je uzbudljiv trenutak. Međutim, tužni smo zbog gubitka kultne ograde Bov i drugih dokaza propadanja koji su samo ojačali našu posvećenost očuvanju Titanikovog nasleđa", rekla je Tomasina Rej, direktorka kolekcija za RMS Titanic.

Tanjug AP/RMS Titanic Inc. via AP

 

Posada je provela 20 dana na lokaciji i vratila se 9. avgusta. Snimili su više od dva miliona slika olupine u najvišoj rezoluciji ikada snimljenih. Tim je takođe u potpunosti mapirao olupinu i njeno polje krhotina koristeći naprednu opremu koja će se koristiti za istraživanje lokacije.

U međuvremenu, istraga obalske straže o tragediji podmornice Titan biće u fokusu javne rasprave kasnije u septembru.

U imploziji podmornice poginulo je svih pet članova posade, uključujući Pola-Anrija Nargeoleta, koji je bio direktor podvodnog istraživanja za RMS Titanik.

Tužba protiv kompanije OceanGate

Nargeoletova porodica podnela je tužbu protiv OcenGate, kompanije u državi Vašington koja je od tada obustavila rad.

Titan je poslednji put zaronio 18. juna 2023, u nedelju ujutru, i izgubio kontakt sa brodom za podršku oko dva sata kasnije. Posle misije potrage i spasavanja koja je privukla pažnju širom sveta, olupina Titana pronađena je na dnu okeana 300 metara od pramca Titanika. Izvršni direktor i suosnivač OceanGate Stokton Raš upravljao je Titanom kada je eksplodirao.

Tanjug/AP/OceanGate Expeditions

 

Pored Rasha i Nargeleota, u imploziji su poginuli britanski avanturista Hamiš Harding i dva člana ugledne pakistanske porodice, Šazad Davood i njegov sin Sulejam.

Nargeleot je bio direktor podvodnog istraživanja za RMS Titanic. Jedna od ekspedicija koje je Nargeleot vodio bila je prva poseta Titaniku 1987. godine, ubrzo nakon što je otkrivena njegova lokacija, navodi se u tužbi.  
 

Komentari (0)

Magazin