Nauka

Plamena kugla na nebu iznad Ohridskog jezera: Spektakl meteora iz roja Perseida u Severnoj Makedoniji (VIDEO)

Komentari

Autor: Space.com

14/08/2024

-

13:00

Plamena kugla na nebu iznad Ohridskog jezera: Spektakl meteora iz roja Perseida u Severnoj Makedoniji (VIDEO)
Plamena kugla na nebu iznad Ohridskog jezera: Spektakl meteora iz roja Perseida u Severnoj Makedoniji (VIDEO) - Copyright Prinskrin/Youtube/Ohrid Info by 2S

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji posmatranja noćnog neba poslednjih dana mogli su da uživaju u pravom spektaklu koji je priredila meteorski roj Perseida. Posebno iznenađenje doživeli su stanovnici Severne Makedonije, u okolini Ohridskoj jezera, gde se na nebu video veliki meteor.

Video je snimio fotograf Stojan Stojanovski i to u trajanju od sedam sekundi.

Stojanovski je postavio sistem kamera za posmatranje neba 2018, kako bi pomogao lokalnim preduzetnicima da promovišu turističku ponudu Ohridskog jezera, a nada se da će od njih koristi imati i lokalna Ohridska astronomska asocijacija.

"Sistem kamera sa opsegom od 180 stepeni ubudućnosti bi trebalo da uhvati i više meteora", rekao je fotograf za Space.com.

 

 

On je takođe fotografisao meteor nad jezerom 11. avgusta, dok su se u pozadini videli požari koji su poslednjih dana harali Severnom Makedonijom.

"Zvezde padalice" 

Meteorska kiša Perseida vidljiva je svake godine od sredine jula do kraja avgusta, a vrhunac aktivnosti zabeležen je u noći između 12. i 13. avgusta. 

Kada komadi leda i kamenja dođu u dodir sa Zemljinom atmosferom, sagorevaju stvarajući efekat "zvezda padalica". 

Iskusni posmatrači nebeskih događaja, savetuju svima onima koji odluče da "love" "Perseide", da barem trideset minuta posmatraju nebo i da u međuvremenu ne gledaju u telefon ili druge izvore svetlosti, kako bi im se oči prilagodile posmatranju sićušnih svetlosti na nebu.

Perseidi su ime dobili po sazvežđu Perseja, jer deluje kao da iz njega izviru.

Zemlja, inače, u periodu od početka jula, pa do početka septembra prolazi kroz veliki "oblak" svemirskog kamenja koji predstavlja ostatke komete 109P/Svift-Tatl. Reč je o "repatici" koja kruži oko Sunca tokom 133-godišnjeg perioda, a poslednji put je viđena 1992. godine. To znači da će njenom prolasku svedočiti potomci današnjih Zemljana 2125. godine. 

Sredinom jeseni, na severnoj hemisferi biće vidljivi Orionidi, u novembru Leonidi, a u decembru Geminidi.

Komentari (0)

Magazin