Nauka

Gradi se novi "Mir": Rusija predstavila plan lansiranja nove svemirske stanice, zajedno sa ostalim zemljama BRIKS-a

Komentari

Autor: SpaceF

25/07/2024

-

08:19

Gradi se novi "Mir": Rusija predstavila plan lansiranja nove svemirske stanice, zajedno sa ostalim zemljama BRIKS-a
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je predstavila plan za izgradnju nove svemirske stanice i prateće infrastrukture na Zemlji, a prve module namerava da lansira već za tri godine.

Vođstvo ruske svemirske agencije Roscosmos  dalo je radni naziv ovoj misiji "Ruska orbitalna servisna stanica" (ROSS), piše agencija Tass.

Prvi modul, koji će biti istraživačko i energetsko čvorište stanice, trebalo bi da bude lansiran 2027. godine, do 2030. u planu je njeno povezivanje preostala četiri modula, dok će do 2033. biti poslati i specijalni moduli za specifične misije. 

Roscosmos poslaće prve kosmonaute na stanicu 2028. godine, a do tada će moći da funkcioniše i bez posade.

ROSS bi trebalo da se nalazi na istoj visini kao Međunarodna svemirska stanica, odnosno oko 400 kilometara iznad Zemlje, u orbiti koja je sinhronizovana sa Suncem.  Inače se iz tog ugla vidi veliki deo površine planete, ali i "strateški važna ruta Severnog mora".

Cena ogromnog projekta iznosiće oko sedam milijardi dolara.

Hoće li biti ispoštovani rokovi, zavisi od uspeha rakete Angara A5 sledeće generacije, koja je do sada imala tri uspešna test leta od 2014. i jedan delimično neuspešan 2021. 

To bi trebalo da bude i prvi put da Rusija upravlja raketom zasnovanoj na veštačkoj inteligenciji.

"AI je tehnologija koja se brzo razvija. Koristićemo njenu podršku, ali suštinski, koristićemo svoje mozgove", najavio je Vladimir Koževnikov, glavni konstruktor ROSS.

Još jedan član tima Vladimir Solovjov, raketni inženjer kompanije "Energia" najavio je da će svemirska stanica biti i orijentir za flotu satelita, prvu te vrste.

"Ova flota će leteti u blizini stanice. To će takođe podrazumevati nove zadatke za kontrolu misije, kakve nikada ranije niko nije radio", rekao je Solovjev, prenosi Space.

Rusija je bila sastavni član Međunarodne svemirske stanice (MSS) od njenog lansiranja, a u novoj će tražiti partnerstvo da Brazilom, Indijom, Kinom i Južnoafričkom Republikom (BRIKS).

profimedia

Svemirska stanica "Mir"

Roscosmos je 2021. najavio planove za izgranju sopstvene svemirske laboratorije, naslednika njihove "Mir" stanice, a plan je bio da posle 2024. napuste MSS. Kasnije je međutim odlučeno da njihovi astronauti ipak učestvuju u zajedničkim misijama u toj laboratoriji do 2028.

Iako je nepoznato kada će se penzionisati MSS, prema postojećim planovima jasno je da ruska svemirska agencija planira da predupredi gubitak ispostave u svemiru.

Podsećamo, NASA je nedavno potpisala ugovor sa kompanijom SpaceX koju je angažovala da, kada za to dođe vreme, sruši Međunarodnu svemirsku stanicu na Zemlju. To se najverovatnije neće desiti pre 2030, ali su moguća i prolongiranja, u slučaju da privatne kompanije u Americi do tada ne naprave plan izgradnje novih svemirskih stanica.

Komentari (0)

Magazin