Nauka

Na desetine hiljada mladunaca carskih pingvina uginulo u prošloj godini zbog nedostatka leda

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

16:55

Na desetine hiljada mladunaca carskih pingvina uginulo u prošloj godini zbog nedostatka leda
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Petina kolonije carskih pingvina na Antarktiku nije uspela da se razmnoži zbog rekordno niske debljine morskog leda krajem 2023. godine uzrokovane klimatskim promenama, objavili su danas britanski naučnici.

Naučnici su naveli da razmnožavanje carskih pingvina zavisi od morskog leda na obali na kojem polažu jaja i uzgajaju mlade i da su, ukoliko  led pukne prerano, mladunci primorani da uđu u more pre nego što im u potpunosti izraste vodootporno perje, preneo je Reuters.

U studiji se ističe da će se u tom slučaju mladi pingvini ili smrznuti ili udaviti i da se to dogodilo sa 14 od ukupno 66 kolonija carskih pingvina na Antarktiku prošle godine i da je na desetine hiljada mladunaca verovatno uginulo. 

Debljina morskog leda oko Antarktika značajno je opala u poslednjih sedam godina, a 2022. jedna trećina kolonija carskih pingvina na Antarktiku nije uspela da se razmnoži.

Naučnici su rekli da su neke kolonije carskih pingvina promenile lokacije za razmnožavanje nakon neuspeha u 2022. godini.

Naučnici predviđaju da će 99 odsto carskih pingvina izumreti do kraja ovoga veka, ako debljina morskog leda nastavi da se smanjuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin