Aktuelno iz kulture

"Slučaj jedne sobe": Radna soba Branislava Nušića i druge dragocenosti iz njegovog legata izloženi u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

14:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušića i sto godina od objavljivanja njegove "Autobiografije" do 31. oktobra, u Foajeu treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu  postavljena je izložba "Branislav Nušić: slučaj jedne sobe".

Kustoskinja izložbe Marija Petrović za Euronews Srbija objašnjava da je reč o postavci iz Legata Branislava Nušića koja se od 1958. godine, kao poklon njegove ćerke Gite Predić – Nušić, čuva u Muzeju grada Beograda i sadrži 490 eksponata koji su bili zatečeni u Nušićevoj radnoj sobi prilikom primopredaje.

"Ona je želela da na taj način publika bolje upozna njegov lični život. Tu su radna soba, predmeti likovne umetnosti, bogati fond od preko 50 karikatura Branislava Nušića, njegovi rukopisi, knjižna građa, ordenje, fotografije...", kaže naša sagovornica.

Izložba, koju zajednički organizuju Narodno pozorište u Beogradu i Muzej grada Beograda, može će da se pogleda svakog dana od 11 do 17 časova. 

Ona je sastavni deo manifestacije "Slavimo Nušića" koju Narodno pozorište u Beogradu organizuje tokom oktobra u slavu velikog srpskog komediografa. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

U više nego bogatoj biografiji Branislava Nušića, upisano je, između ostalog, i da je od 14. jula 1900. do 19. januara 1902. godine bio na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu, Kući u kojoj su praizvedeni skoro svi njegovi najpoznatiji pozorišni komadi.

Nušić je dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umetnosti o čemu svedoči činjenica da su njegova dela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet.

Komentari (0)

Kultura