Aktuelno iz kulture

"Dečak koji je putovao kroz romane" pobednik osmog Čitalačkog maratona: Pola miliona dinara za autorku Sanju Stojanović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

15:16

"Dečak koji je putovao kroz romane" pobednik osmog Čitalačkog maratona: Pola miliona dinara za autorku Sanju Stojanović
"Dečak koji je putovao kroz romane" pobednik osmog Čitalačkog maratona: Pola miliona dinara za autorku Sanju Stojanović - Copyright Unsplash/Jaredd Craig

veličina teksta

Aa Aa

Stručni žiri sačinjen od eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti za najbolji roman "Čitalačkog maratona" izabrao je delo "Dečak koji je putovao kroz romane", autorke Sanje Stojanović.

Osim prvonagrađenog, u osmom kolu edicije "Čitalački maraton" naći će se i romani: "Ne kradi", Tamare Drašković, "Šarena", Aleksandre Mišić, "Stolice će plesati", Ivane Lekić, "Zvezdana beležnica", Aleksandre Stojkov Pavlović, a Specijalnu nagradu žirija dobio je roman "Šapatropo bajka" Gordane Vlajić.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina,

književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu, od više stotina pristiglih
romana odabrao je osam koji su ušli u najuži izbor. Nakon toga, Glavni žiri sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti širom Srbije izabrao je pobednički i rangirao ostale romane, od kojih će prvih pet biti objavljeno.

Autorki prvoplasiranog romana "Dečak koji je putovao kroz romane" uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara, a nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat kao poklon svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, nastavnici srpskog jezika i književnosti dobiće i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana. Nakon završenih radionica, učenici će imati priliku da izaberu i proglase svog favorita.

Već osam godina "Čitalački maraton" se prepoznaje kao društveno-odgovorna akcija koja neguje ljubav prema čitanju i afirmiše domaće autore poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema koje su bliske učenicima. Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 45.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Društveno-odgovornu akciju "Čitalački maraton" od samog početka podržava Ministarstvo prosvete, a njen značaj prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši našoj Izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez