Aktuelno iz kulture

Toni Parsons u Beogradu i niz novih naslova: Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Sajmu knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2024

-

20:51

Toni Parsons u Beogradu i niz novih naslova: Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Sajmu knjiga
Toni Parsons u Beogradu i niz novih naslova: Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Sajmu knjiga - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Reč je slobodna".

U halama 1, 1a, 2a i 4 okupiće se više od 400 izlagača iz zemlje i 15 gostiju iz inostranstva, a počasni gost 67. izdanja je Republika Kuba.

Najveća smotra knjige u ovom delu Evrope biće posvećena književnom stvaralaštvu, obrazovanju, promociji domaće književnosti, kulturnoj razmeni sa inostranstvom i pokretanju aktuelnih književnih i društvenih pitanja, najavili su organizatori.

Po tradiciji, biće to prilika za susret sa domaćim autorima, a iz inostranstva dolaze Toni Parsons, Nataša Rogelja i David Unger.

Na policama će biti predstavljena domaća godišnja izdavačka produkcija, a kupce očekuju i značajni popusti. Biće dodeljene tradicionalne nagrade. Školski dan je i ove godine četvrtak, a porodični dani ponedeljak i utorak.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a radno vreme Sajma od 10 do 20 časova.

Predstavljamo vam i neke od noviteta koje su izdavači najavili za predstojeći praznik knjige: 

Laguna dovodi Tonija Parsonsa u Beograd

Izdavačka kuća Laguna na Sajmu će predstaviti novi roman Tonija Parsonsa "Ubistvo za prezauzete", koji će tada biti gost Beograda, kao i posthumnu "Palatu" Gorana Petrovića (1961-2024).

Portparol Lagune Tanja Vučković je na konferenciji za novinare rekla da će Laguna na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstaviti i poslednji roman Dobrila Nenadića (1940-2019) "Bekstvo iz raja".

Prema njenim rečima, među Laguninim izdanjima na sajmu je i knjiga "Dijalog o zlu i dobru" Đorđa Lebovića (1928-2004) i Zlate Lebović Jakovljević.

"Laguna donosi svetsku premijeru romana Parsonsa i ponovo stavlja Srbiju na mapu svetskog izdavaštva. Roman 'Ubistvo za prezauzete" biće prvi put objavljen u Srbiji zahvaljujući dobroj saradnji sa autorom", najavila je Vučković.

Prema njenim rečima, britanski pisac Parsons će boraviti nekoliko dana u Beogradu, a na štandu Lagune će potpisivati i druge svoje knjige, pored "Ubistva za prezauzete", sedme pustolovine njegovog detektiva Maksa Vulfa. 

Unsplash

 

Vučković je podsetila da je Petrović počeo niz romana "Delta", sa "Ikonostasom" i "Papirom", a da je roman "Palata" "bio završen za života, ali je njegov prerani odlazak je sve odložio".

Iz Lagune je navedeno da će čitalac u Petrovićevoj "Palati" otkriti šta je prethodilo izgradnji dvora despota Stefana Lazarevića u Beogradu, ko je bio lutajući protomajstor Petar idrugo, a Vučković je dodala da "u rukopisu postoje još jedan ili dva romana" Petrovića, koji treba da ugledaju svetlost.

Govoreći o "Dijalogu o Zlu i Dobru, Vučković je navele da su u knjizi razgovori pisca Lebovića i njegove supruge glumice Lebović Jakovljević, dok je Nenadovićevo "Bekstvo iz raja" roman "iz zaostavštine znamenitog srpskog spisca koji predstavlja neku vrstu testamenta, i omaža rodnom selu i svom narodu".

Pisac Aleksandar Tešić će na sajmu predstaviti svoju novu knjigu "Sveti rat za Carigrad" koja je "pretežno istorijski roman sa zanimljivom temom koja nije mnogo zastupljena bila kod nas" - o padu prestonice Vizantijskog carstva 1453. godine pod Turke.

"Volim da se držim istorijskih činjenica i da idem u 'sitna crevca'. Roman je autentičan, preneto je sve što se u istoriografiji zna o padu Carigrada. Ostali su detaljni opisi zahvaljujući preživelima, a posle su istoričari to objedinili i napravili vernu rekonstrukciju opsade", naveo je pisac.

Tešić je dodao da je u obimnom romanu opisao sva 53 dana turske opsade Carigrada, a da je pored istorijskih ličnosti, poput cara Konstantina Dragaša, sultana Mehmeda Osvajača i pisca Konstantina Mihailovića, tu i "nekoliko fiktivnih koji objedinjuju priču".

Napomenuvši da će čitaoci u "Svetom ratu za Carigrad" "saznati za neke stvari koje zanimljive, ali malo poznate", Tešić je dodao i da su u padu Carigrada "Srbi kao mirođija bili na svim stranama".

Tešić je rekao da iznosi teoriju da je, iako za to nema podataka, sultanija Mara Branković, ćerka despota Đurđa, uticala da se spasi Carigrad od totalnog uništenja, pošto je umesto tradicionalne tri dana pljačke nakon osvajanja Mehmed to prekinuo nakon prvog.

Iz Lagune su za sajam najavili, između ostalih, knjigu Dušana Kovačevića "Profesionalac", u kojoj je prvi put objavljena crna komedija "Udovica živog čoveka", novi roman nobelovca Marija Vargasa Ljose "Posvećujem vam svoju tišinu", kao i "Tajne zanata" u kojima biznismen Miroslav Mišković iznositi svoja poslovna znanja.

Direktorka maloprodajnih objekata Delfi knjižara Marija Čolović najavila je da će Laguna imati "najveći štand na Sajmu knjiga", koji će posetiocima pružiti "jedinstveno iskustvo naše knjižarske kulture".

Prema njenim rečima, štand Lagune u Hali 4 Beogradskog sajma ponudiće "širok izbor knjiga i raznovrsan prateći asortiman", a biće "dizaniran kao knjižara da svaki posetilac može da pronađe ono što ga interesuje".

Unsplash

 

Kako je najavljeno, u Delfi knjižarama i Laguninim klubovima od 14. do 29. oktobra trajaće "Sajamski dani", sa popustima na knjige i povoljne cene, gift program i društvene igre. 

Geopoetika najavila šest novih naslova

Izdavačka kuća Geopoetika će na 67. Beogradskom sajmu knjiga objaviti šest novih naslova.
Reč je o delima "Gluva soba" Mojca Kumerdeja, "Nismo ovde da bismo se zabavljali" Nine Like, "Pseći park" Sofi Oksanen, "Pucaj u prazno" Vladislava Bajca, "Tri svetla" Kler Kigan i "Letnja tišina" Mihaela Emanuela.

Ovogodišnja gošća na njihovom štandu je Nataša Rogelja iz Slovenije, koja će predstaviti svoju knjigu "Trinaesti mesec", putopis i antropološku studiju o ljudima koji žive na svojim plovilima, budući da je sama autorka tako živela sedam godina sa svojom porodicom.

Štrik: Od "Enole Holms" do nobelovke

Izdavačka kuća Štrik će na 67. Beogradskom sajmu knjiga predstaviti nekoliko novih knjiga.
Naslovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sajmu su "Moj brat" Džamejke Kinkejd, "Stari Bunar" Magde Sabo, "Animal triste" Monike Maron, "Ako nisam dobra šta ćemo onda" Ive Brdar, "Da li je majka mrtva" Vigdis Jurt, "Glumica" En Enrajt, "Stid" Ani Erno, inače dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, i "Enola Homs drugi deo" Nensi Springer.

Izdavačka kuća Štrik nalaziće se na štandu broj 1319 u Parteru Hale 1 Beogradskog sajma, od 19. do 27. oktobra.

Heliks predstavlja novetete iz oblasti popularne nauke

Izdavačka kuća Heliks, koja objavljuje najbolje knjige iz oblasti popularne nauke, predstaviće nekoliko novih naslova na ovogodišnjem Sajmu.
Tu su "Vodič kroz vasionu za skeptike" autora Stivena Novele, "Kvantna nadmoć" Mičia Kakua, "Zao Zrak" Igora Rudana, "Cosmotheoros" Kristijana Hajgensa, "Bele rupe" Karla Rovelija i knjiga "Sedam tornjeva" iz projekta Equilibrium autorke Sare Bom, koja je bila u užem izboru za književne nagrade "Goldsmit" i Dilan Tomas, biće dostupne čitaocima na ovogodišnjem Sajmu.

Arhipelag između dva Sajma objavio preko 30 knjiga

Između dva Sajma knjiga "Arhipelag" je objavio preko trideset novih knjiga i niz ponovljenih izdanja koja su u prethodnom periodu doživela veliko interesovanje čitalaca.

Sajamsku premijeru doživeće romani domaćih autora Uglješe Šajtinca "Madam Fajrflaj", Milana St. Protića "Ime joj je Glorija", Nede Bjelanović "Crveni krovovi", Ratka Dangubića "Srebrni medved" i Mladena Vurune "Ukleti brod".

Čitaocima će na Sajmu knjiga premijerno biti predstavljeni i romani Ljudmile Ulicke "Vesela sahrana" (u prevodu Nede Nikolić Bobić), Draga Jančara "Na početku sveta" (u prevodu Ane Ristović) i Burhan Sonmez: "Kamen i senka" (u prevodu Ide Jović). 

Komentari (0)

Kultura