Aktuelno iz kulture

Selaković posetio nalazište Dvorine, lokalitet sa tragovima srednjovekovne srpske države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

21:05

Selaković posetio nalazište Dvorine, lokalitet sa tragovima srednjovekovne srpske države
Selaković posetio nalazište Dvorine, lokalitet sa tragovima srednjovekovne srpske države - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković obišao je danas sa direktorom aranđelovačkog Narodnog muzeja Darkom Pavlovićem arheološko nalazište Dvorine na Venčacu i podsetio da je parlamentu Odlukom Vlade Srbije krajem avgusta upućen predlog da taj lokalitet dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Selaković je podsetio da je Ministarstvo od 2018. godine obezbedilo više od 14 miliona dinara za arheološka iskopavanjq i da je grupa arheologa na čelu sa Dejanom Radičevićem potvrdila tragove srednjovekovne srpske države, najverovatnije iz vremena carstva, odnosno prve polovine 14 veka i vremena vladavine prvo kralja potom cara Stefana Dušana.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

Otkriveni su, kako je dodao i ostaci monumentalne sakralne građevine, crkve koja se sa vrlo malim odstupanjima, gotovo poklapa sa dimenzijama manastira Gračanice građenim u vardarskom, odnosno srpsko-vizantijskom stilu, a koja je bila freskopisana i od koje su ostali fragmenti živopisa izvanrednog kvaliteta. 

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

Ministar je naglasio da pronalasci ukazuju da je verovatno reč o vladarskoj zadužbini i dodao da je taj hram najsevernija tačka srpskog sakralnog graditeljstva u 14. veku kao i da su na taj lokalitet naslonjeni ostaci nečega što se pripisuje dvoru poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

"Svi slojevi pronalazaka ukazuju da je narod tog kraja vekovima to mesto smatrao svetim mestom, da su ovde sahranjivali ljude i da su oni ovde gravitirali, čak i onda kada nisu znali šta se na ovom prostoru nalazilo", rekao je ministar.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

Selaković je naglasio da je od prioritetne važnosti da se do kraja godine završi projekat konzervacije nalazišta, a da 2025. godine sledi sama konzervacija ne samo da bi se sprečilo propadanje, već da bismo i ovde, na teritoriji opštine Aranđelovac dobili jedan od centara kulturizma.

Tanjug/Ministarstvo kulture

 

Ministar je ukazao da je važno da se lokalitet turistički i kulturistički predstaviti javnosti kako bi svi koji mogu došli i uverili se u "humanu vertikalu tog kraja, gde je ljudski život i stvaranje prisutno milenijumima". 

"Za nas Srbe, srpski narod i državu Srbiju od izuzetne važnosti je da je upravo ovakva jedna zadužbina našla mesto ovde na obroncima Venčaca. Ministarstvo će nastaviti da podržava sve aktivnosti vezane za taj projekat, kako za iskopavanja, tako i za zaštitu, odnosno konzervaciju, a pred nama je još mnogo rada i kada je reč o naučnoj obradi samih pronalazaka", rekao je Selaković.

Komentari (0)

Kultura