Aktuelno iz kulture

Netfliksova serija uzburkala javnost - slučaj braće Menendez koji su ubili svoje roditelje biće revidiran

Komentari

Autor: BBC

04/10/2024

-

23:02

Netfliksova serija uzburkala javnost - slučaj braće Menendez koji su ubili svoje roditelje biće revidiran
Netfliksova serija uzburkala javnost - slučaj braće Menendez koji su ubili svoje roditelje biće revidiran - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osuđujuća presuda, po kojoj su Erik i Lajl Menendez dobili doživotne kazne zatvore pre skoro tri decenije zbog ubistva svojih roditelja, biće revidirana, prenose svestki mediji. 

Podsetimo, braća su brutalno, iz sačmarica, upucali svoje roditelje Hozea i Kiti Menendez u njihovom domu u Beverli Hilsu 1989. godine. Kako su tužioci tvrdili, motiv za ovaj zločin je bila zavera da naslede očevo bogatstvo, dok oni tvrde da su trpeli porodično nasilje i da ih je otac seksualno zlostavljao. U trenutku kada su ubili roditelje Lajl Menendez je imao 21, a Erik 18 godina.

Okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon kaže da postoji "moralna i etička obaveza" da se uzmu u obzir dokazi koje su braća predala prošle godine, u kojima se tvrdi da ih je otac godinama seksualno zlostavljao i da su braća počinila zločin iz samoodbrane, prenosi BBC.

Veliki interes javnosti za ovaj slučaj ponovo se probudio zbog Netfliskove serije koja se bavi ubistvima, i koja je objavljena u septembru.

profimedia

 

Tokom prvog suđenja za ubistva, tužioci su tvrdili da su ubistva motivisana pohlepom, jer su braća potrošila veliki deo svog nasledstva na rolekse, skupocena kola i luksuzne nekretnine pre nego što su osumnjičena za ubistva. Upravo je njihov luksuzan život skrenuo pažnju policije da ih detaljnije ispita o ovom slučaju.

Suđenje je i tada skrenulo veliku pažnju i prenošeno je na televiziji. Optužbe za bahato trošenje novca i neuobičajen brutalni zločin vrlo brzo su privukle pažnju javnosti, a slučaj je postao tema broj jedan širom SAD.

Ono po čemu je ovo suđenje takođe bilo kontroverzno je to što su braća na suđenju iznela navode o tome da ih je otac dugo godina zlostavljao, kao i da je majka znala za to, ali da nije htela da pomogne. 

Prvobitni sudski proces okončan je podeljenom porotom, koja nije mogla da postigne jednoglasnu odluku. Zbot toga se suđenje ponovilo.

profimedia

 

Tokom drugog suđenja, tvrdnje o zlostavljanju su u najvećoj meri skrajnute. Braća su 1996. godine osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog puštanja.

Novi dokazi koji se razmatraju uključuju i pismo koje je Erik poslao svom rođaku 1988. godine u kojem je pisao o očevom zlostavljanju.

profimedia

Serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story na "Netfliksu"

"Nijedna od ovih informacija nije potvrđena. Trenutno nismo spremni da kažemo niti da verujemo niti da ne verujemo u te informacije“, istakao je tužilac Gaskon na konferenciji za medije.
Ipak, dodao je da postoji moralna i etička obaveza da se razmotri ono što je predstavljeno tužilaštvu.

Gaskon je takođe naveo da bi revizija potencijalno mogla da dovede do promene presude ili novog suđenja. Saslušanje je zakazano za 29. novembar, prenosi CBS news.

Tužilac je istakao i da je njegova kancelarija primila veliki broj poziva nakon objavljivanja serije Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story na "Netfliksu".

Komentari (0)

Kultura