Aktuelno iz kulture

Knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" predstavljena u sali Kolarčeve zadužbine

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

23:19

Knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" predstavljena u sali Kolarčeve zadužbine
Knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" predstavljena u sali Kolarčeve zadužbine - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“ autora Dragoslava Ćetkovića predstavljena je večeras na skupu u ispunjenoj maloj sali Kolarčeve zadužbine, u prisustvu episkopa novobrdskog Ilariona i drugih učesnika i zvanica.

U uvodnom obraćanju prisutnima, episkop Ilarion je rekao da mu je čast i blagoslov da bude prisutan u ime patrijarha Porfirija, kao i episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

Episkop Ilarion je naglasio da AP KiM doživljava "kao svoju kolevku u bukvalnom smislu", i dodao da je značajno okupljanje ovakvim povodima, "koji su u skladu sa biblijskim viđenjima sveta, u kojima je čovek kruna stvaranja".

"Naša sveta kosovsko-metohijska zemlja se upozna tek kroz ljude. To je zemlja naroda koji je kroz vekove ropstva i teških muka bio čuvar zaveta", poručio je episkop Ilarion.

Prema njegovim rečima, dugujemo zahvalnost Ćetkoviču zbog truda da se zadrži u svom zavičaju Obiliću i svojim leksikonom "ostavi trag za pokolenja i nauk kako da živimo ugledajući se na dobre primere".

Izdavačka kuća Obeležja plus i Fondacija "Braća Karić“, uz blagoslov patrijarha Porfirija, objavili su "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“ kao nastavak prve istoimene knjige Ćetkovića iz 2018. godine. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ćetković kroz više od 700 biografskih jedinica i više od 250 fotografija predstavlja srpsko kulturno nasleđe u AP KiM.

U knjizi su predstavljene biografije Srba koji su svojim životom, radom i nesebičnim doprinosom južnoj pokrajini obeležili vreme u kojem su živeli, kao što su crkveni dostojanstvenici, akademici, profesori, učitelji, lekari, inženjeri, privrednici, književnici, kulturni i sportisti.

Tu su biografije patrijarha Porfirija, episkipa Ilariona, svih članova porodice Karić, dirigentkinje Jasmine Novokmet, kompozitora narodne muzike Blagoja Košanina, vokalne solistkinje Radio Beograda Sonje Perišić, glumca Milana Vasića, mlade pevačice Pavline Radovanović, rok pevačice Snežane Mišković Viktorije i brojnih drugih.

Kao autor uvoda uknjigu, u kojem govori o uzrocima zbivanja u AP KiM, akademik Slavenko Terzić je rekao da je Ćetkovićevo delo "vrlo dragocena knjige, vrlo lep leksikon i prilog istoriji Srba, naročito na KiM, kao srcu stare Srbije".

"Kad se razgovara o Kosovu ima milion asocijacija i tema. Čini mi se da nismo dovoljno sagledali doprinos Srba sa KiM srpskoj nauci, kulturi i privredi. Ovo je dragocen doprinos istraživanju teme KiM koju nikad ne smemo zaboraviti", upozorio je Terzić. 

Ocenivši da danas u AP KiM "gledamo trijumf rasne mržnje Albanaca", prema Srbima, koja se ogleda u uništavanju tragove materijalne i duhovne kulture, Terzić je dodao da "ne treba da očajavamo, treba da se borimo se za srce naše zemlje". 

Napomenuvši da je potrebno imati strategiju u borbi za AP KiM, Terzić je priznao da ne vidi da postoji, a samo "dugoročna i dubinska strategija može dati rezutate". 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Univerzitetski profesor Milivoje Pavlović je izrazio da će biti nastavljen značajan posao na očuvanju imena i dela mnogih ljudi koji nisu mogli ućui u ova dva toma "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku“, gde se nijedno ime nije našlo nezasluženo.

Univerzitetski profesor Živko Kulić je napomenuo da su u knjizi i "stihovi koji svedoče o istorijskim događanjima na KIM", brojne fotografije i mape, koje pomažu da se potpunije sagledaju prirodne lepote, pravoslavne svetinje, istorijska znamenja, nošnje, naselja i "neretko preorana, čak i popločana srpska groblja".

"Knjiga je povod da još jednom popričamo na drugačiji način o našoj južnoj pokrajini, razapetoj između dobra i zla", rekao je Kulić.

Na promociji je, uz najavljena obraćanja Dragomira J. Karića, Petar Jakšića i autora, program vodila prvakinja Narodnog pozorišta u Prištini Jasmina Stoiljković, a nastupili su vokalni solisti Radio-televizije Srbije poreklom iz AP KiM.
 

Komentari (0)

Kultura