Aktuelno iz kulture

Međunarodna tribina kompozitora u Kolarcu: Veče otvara nastup Simfonijskog orkestra RTS posvećen domaćim autorima

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

11:52

Međunarodna tribina kompozitora u Kolarcu: Veče otvara nastup Simfonijskog orkestra RTS posvećen domaćim autorima
Međunarodna tribina kompozitora u Kolarcu: Veče otvara nastup Simfonijskog orkestra RTS posvećen domaćim autorima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna tribina kompozitora, festival savremene muzike, počinje večeras u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Selektorka festivala Tatjana Milošević Marjanović je rekla Tanjugu da 33. izdanje počinje koncertom Simfonijskog orkestra Radio - televizije Srbije pod dirigentskom palicom Olivere Selulić - Barac i da je posvećen domaćim autorima.

"Meni je zadovoljstvo što će večeras publika imati prilike da se podseti vrhunskih dometa simfonijske srpske muzike", rekla je Milošević Marjanović.

Ona je rekla da će na koncertu biti izvedene simfonijske kompozicije Vasilija Mokranjca, Srđana Hofmana, Rajka Maksimovića i Bratislava Petkovića. 

Milošević Marjanović je dodala da su koselektorka Branka Popović i ona imale su zadatak da od dvesta pristiglih kompozicija odaberu 32.

"Nastupiće preko 100 vrsnih izvođača savremene muzike među kojima su harmonikaš Nikola Peković, violinistkinja Marija Špengler, Simfonijski orkestar RTS-a, Ansambl za novu muziku "Gradilište", Beogradski kamerni orkestar "Ljubica Marić", sa dirigentom Radetom Pejčićem i drugima", navela je ona dodajući da su to bile kompozicije za najrazličitije ansamble.

Pored toga, biće predstavljena "najbolja i nazjanimljivija dela" iz Srbije, SAD-a, Grčke, Belgije, Italije, Severne Irske, Poljske i Izraela.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dva dodatna koncerta, kako je rekla, biće održani u susret proslavi 80 godina od rođenja profesora emiterusa i kompozitora Srđana Hofmana(1944-2021).

"U okviru tribine biće organizovan koncert na kom će se premijerno izvesti kompozicija njegovih bivših studenata. Nastupiće Ansambl za novu muziku 'Gradilište' i još jedan koncert kao dodatak tribini gde će se izvesti klavirska muzika Vladana Radovanovića. Nastupiće vrsna pojanistkinja Nataša Penezić sa grupom pijanista", najavila je Milošević Marjanović.

Na tradicionalnoj "Tribini u Tribini" u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine Ksenija Stvanović predstaviće delo - dobitnika Mokranjčeve nagrade za 2023. godinu. Pored toga, biće dodeljena i nagrada "Aleksandar Pavlović".

Pored koncerata u Kolarcu, festivalski programi biće održani i u SKC-u, Adventiskičkoj crkvi, UK "Parobrod" i u Muzeju nauke i tehnike.

Koncertom Gudačkog orkestra "Ljubica Marić" i dirigenta Radeta Pejčića 8. oktobra biće zatvoren festival u Muzeju nauke i tehnike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura