Aktuelno iz kulture

Koncertom sa tri bisa tenora Jonasa Kaufmana počeo Bemus

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

10:05

Koncertom sa tri bisa tenora Jonasa Kaufmana počeo Bemus
Koncertom sa tri bisa tenora Jonasa Kaufmana počeo Bemus - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Koncertom nemačkog tenora Jonasa Kaufmana, koji je u Sava Centru oduševio izvođenjem klasičnih operskih arija, ali i filmske muzike, sinoć su svečano počele 56. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus), koje traju do 26. oktobra.

Otvarajući Bemus, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević je istakao da je to najstariji muzički festival u zemlji, koji je odavno prevazišao okvire Beograda i Srbije.

Đorđević je rekao da će u skladu sa svojim sloganom "Igre muzičkih velikana" Bemus predstaviti domaće i svetske muzičke zvezde i podsetiti da smo zemlja raskošnih ansambala, talenata i umetnika.

"Sadržajem i kvalitetom Bemus ujedinjuje različita vremena, podneblja i ljude, okupljene u ljubavi prema muzičkoj umetnosti", naveo je Đorđević.

Tanjug/Marko Đoković

 

Na svom prvom nastupu pred publikom u Srbiji, uz izvrstan zvuk u Plavoj dvorani, Kaufman je pokazao zašto ga smatraju za jednog od vodećih svetskih tenora današnjice, predstavivši se mešavinom čuvenih arija iz opera i opereta, ali i odabranih filmskih tema.

Vojvođanski simfonijski orkestar sa nemačkim dirigentom Johanom Riderom, pokazao se kao idealna pratnja za Kaufmana, koji je sa nadmoćnom sigurnošću otpevao arije poput one "La fleur que tu m'avais jetee" iz "Karmen" Žorža Bizea ili "E lucevan le stelle" iz "Toske" Đakoma Pučinija.

Dugotrajni burni aplauzi posetilaca, koji su skoro ispunili parter dvorane, stizali su posle svakog Kaufmanovog raskošnog pevanja, bilo da je to arija "Un di, al' azzurro spazio" iz opere "Andrea Šenije" Umberta Đordana ili iz operete "Zemlja smeška" Franca Pehara "Dein ist mein ganzes Herz".

Kaufman je potom u kratkom obraćanju rekao da su u prvom delu koncerta izveli tipične klasične operske arije, a da sledi nešto drugačije - filmska muzika.

Tanjug/Marko Đoković

 

"To je logičan sled, jer su kompozitori koji su pisali melodije koje vam se 'zalepe' otišli u filmski posao, gde su osećanja neophodna. Čućete neke od, smatram, najlepših melodija napisanih za film", rekao je Kaufman. 

Koncert je bio prilika da simfoničari poletno izvedu čuvenu temu kompozitora Džona Vilijamsa "Supermenov marš" iz filma "Supermen", a Kaufman je za kraj ostavio "E piu il penso" Enija Morikonea iz filma "Bilo jednom u Americi" i njegovu "Nella fantasia" iz filma "Misija".

Kaufman je pokušao da se oprosti od beogradske publike sa "Nelle tue mani" Franca Cimera iz filma "Gladijator", ali su višeminutne ovacije, burni aplauzi i povici oduševljenja i odobravanja izveli tenora na bis, za evergrin "Strangers In the Night", a dodatne ovacije na drugi bis.

Želju publike da otpeva "Nessun dorma" Kaufman je ispunio na treći bis, kada je izveo i britanski šlager "You'll Never Walk Alone".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura