Aktuelno iz kulture

Slavni tenor Jonas Kaufman: Svakoj melodiji koju interperetiram dajem srce i osećanja

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

16:36

Slavni tenor Jonas Kaufman: Svakoj melodiji koju interperetiram dajem srce i osećanja
Jonas Kaufman - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tenor Jonas Kaufman nastupiće sutra, 1. oktobra prvi put u Srbiji na otvaranju 56. Bemusa u Sava Centru.

Slavni operski pevač ističe da je znatiželjan kakva će biti reakcija publike, jer je svaka zemlja različita.

"Dolazim i kao turista, sa znatiželjom da vidim novi grad i otkrijem novu zemlju", rekao je Kaufman za Tanjug.

Na sceni Plave dvorane Kaufman će izvesti arije iz opera “Đokonda”, “Karmen”, “Toska”, Andrea Šenije”, iz opereta “Zemlja smeška” i “Cirkuska princeza”, kao i teme filmova “Bilo jednom u Americi”, “Misija” i “Gladijator". Upitan otkud želja da u repertoar ubacije operske klasike i dela savremenih kompozitora pisana za film, Kaufman je rekao da je to "logičan spoj", i da su "sve to melodije i osećanja".

"Imate velike kompozitore prošlosti koji su pisali za operu, a kasnije su došle operete i mjuzikli. Ljudi koji su pisali za srca i duše, i sposobni su da napišu predivne melodije, nekako su ostavili operu iza sebe i otišli na film, jer je upravo to zadatak filmske muzike", objasnio je umetnik.

Prema njegovim rečima, filmska muzika "mora da vas potrese, da stvori osećanja kod gledaoca".

"Uvek mi se sviđao film, i bio sam fasciniran uticajem muzike na uspeh nekog filma. Kad pogledaš film bez zvučne kulise, može biti izuzetno dosadan. Čak i najvažniji filmovi bez muzike nemaju istu vrstu uzbuđenja", ocenio je Kaufman.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kroz muziku može biti opisan prizor ljubavnog para koji će rasplakati gledaoce, ili preplašiti ih ako je u pitanju film strave i užasa, napomenuo je operski pevač.

"Za mene, muzika je napravljena u prvom redu da prenese osećanja. Kao kad majka peva detetu uspavanku. O tome se radi u muzici. Treba da prenese ljubav i osećaj udobnosti", naveo je Kaufman.

Nakon albuma sa filmskom muzikom "The Sound of Movies" (2023), Kaufman je naveo da je njime zadovoljan i da bi hteo da uradi još takvih izdanja.

"To su neverovatne melodije. Ostaju sa tobom kad dođeš kući. Jamčim da ćete ih i tada zvuždukati", rekao je Kaufman.

On je dodao da nema omiljenu melodiju, kao što ne može da bira ni između svoje četvoro dece.

"Kad ispred sebe imam neku melodiju, u tom trenutku je najviše volim, jer joj moram dati svoje srce i osećanja. Sada volim 'Tosku', pa sledeći put 'Đokondu'. Zaista se zaljubljujem u tu muziku i nikad nisam izgubio apetit za izvođenjem. Uživam u tome. To je toliko lepo da me prolazi jeza", naveo je Kaufman.

Prema njegovim rečima, kada se peva arija "Nessun Dorma", to je "tako lepo da se od toga ne može pobeći".

Operski umetnik planira još obilazaka Beograda, a do sada je išao kroz pešačku zonu u centru i u restoran sa živom muzikom, gde je njegovo "petogodišnje dete skakalo na stolu i plesalo srećno".

U Sava centru Kaufman će pevati u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom nemačkog dirigenta Johana Ridera, a 56. Bemus će trajati od 1. do 26. oktobra.

Komentari (0)

Kultura