Aktuelno iz kulture

''Iz svoje kože: Život sa depresijom'' najbolja knjiga 2023. godine: Aleksandru Stankoviću uručena nagrada

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

14:24

''Iz svoje kože: Život sa depresijom'' najbolja knjiga 2023. godine: Aleksandru Stankoviću uručena nagrada
''Iz svoje kože: Život sa depresijom'' najbolja knjiga 2023. godine: Aleksandru Stankoviću uručena nagrada - Copyright DKSG/Milorad Marković

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada Doma kulture ''Studentski grad'' za najbolju knjigu nefikcijske književnosti'' uručena je prošle nedelje Aleksandru Stankoviću za knjigu ''Iz svoje kože: Život sa depresijom'' u Klubu Magistrala ''Dragan Ve Ignjatović''.

Stanković navodi da je knjigu napisao nakon 10 godina borbe sa bolešću kako bi pomogao drugim ljudima koji imaju slične probleme.

''Ona pogađa i one koji imaju depresivne ljude u porodici, komšije ili prijatelje, i to mi je bila temeljna intencija u pisanju knjige jer sam znao koliko meni to znači kada sam bio loše i družio se sa ljudima koji imaju iskustvo proživljene depresije i pokazuju kako se s tom bolešću može živeti i biti funkcionalan'', dodao je.

DKSG/Milorad Marković

 

Na svečanosti povodom dodele učestvovali su članovi žirija dr Ana Petrov, dr Vladimir Gvozden, pesnik Semezdin Mehmedinović i urednica književnog programa DKSG, Tamara Mitrović.

U saopštenju žirija se navodi da je knjiga ispovesti i živi opis događaja iz prošlosti.

''Objavljivanje knjige 'Iz svoje kože' ohrabrila je javnu raspravu o ozbiljnosti problema depresije, ali je i osobe koje imaju ovu bolest ohrabrila da se protiv nje bore, da o njoj govore i da se obrate za lekarsku pomoć. Stanković je o bolesti progovorio na nov način, u ovim fragmentima smenjuje se celi spektar emocija.“, napisao je Mehmedinović u obrazloženju žirija.

Komentari (0)

Kultura