Aktuelno iz kulture

Preminula legendarna britanska glumica Megi Smit

Komentari

Autor: CNN

27/09/2024

-

15:43

Preminula legendarna britanska glumica Megi Smit
Preminula legendarna britanska glumica Megi Smit - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Megi Smit, jedna od najpoznatijih britanskih glumica, koja je igrala raskošan dijapazon različitih uloga, preminula je u 90. godini života. 

Vest o smrti legendarne umetnice potvrdila je za CNN njena publicistkinja Kler Dobs. 

Smit je tokom karijere osvojila dva Oskara - za ulogu u filmu "Najbolje godine gospođice Džin Brodi" 1970. i za "Hotel Kalifornija" 1979.

Nominovana je još četiri puta za najprestižnije filmsko priznanje, a dobila je i osam Bafta nagrada.

Javnosti su se obratili sinovi glumice Tobi Stivens i Kris Larkin koji su u zajedničkom saopštenju naveli da je mirno preminula u bolnici, rano ujutro 27. septembra.

"Kao osoba vrlo okrenuta privatnosti, bila je sa prijateljima i porodicom do samog kraja. Ostavila je iza sebe dvojicu sinova i petoro voljenih unučića, koji su skrhani zbog gubitka njihove izvanredne majke i bake", poručili su oni.

Megi je karijeru započela u pozorištu, ali je prvu nominaciju za Bafta nagradu dobila za ulogu u melodrami "Nowhere to Go" 1958. 

Već 1963. dobila je priliku da igra Dezdemonu uz čuvenog Lorensa Olivijea u "Otelu" na pozorišnoj sceni, a dve godine kasnije i u istoimenom filmu, a za tu ulogu nominovana je za Oskara.

Mlađe generacije, međutim, znaju je po ulogama u filmovima o Hariju Poteru, kao i u hit britanskoj seriji "Dauntonska opatija".

Dva puta se udavala: prvi put za kolegu Roberta Stivensa (1967-1975), a drugi put za Beverlija Krosa, s kojim je bila sve do njegove smrti 1998.

Komentari (0)

Kultura