Aktuelno iz kulture

Bluey iz Incognito benda pred koncerte u Beogradu: "Mi gruvamo da bismo vas naterali da se pokrenete"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

20:47

Bluey iz Incognito benda pred koncerte u Beogradu: "Mi gruvamo da bismo vas naterali da se pokrenete"
Bluey - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa Incognito, predvodnici britanske esid džez scene održaće dva koncerta u BitefArtCafe klubu, 5. i 6. oktobra, u okviru Musicology Sessions koncertnog serijala. 

Više od benda u tradicionalnom smislu, Incognito je stalno promenljiv kolektiv muzičara, što rezultira dinamičnim muzičkim entitetom, koji obuhvata širok spektar stilova i kultura. 

Donose naelektrisanu atmosferu i muzičko majstorstvo kao savršenu koncertnu proslavu više od 40 godina stvaranja. Na repertoaru je njima specifična mešavina soula, džeza i fanka, fuzija sa pesmama koje obuhvataju njihove klasične rane numere, instrumentali, kao i odabrani kaveri. 

Muzičari najavljuju spektakularnu noć, uz omiljene Incognito pesme i hitove koji pune plesni podijum, kao što su "Always There" ili "Don’t You Worry ‘Bout A Thing". 

Plakat

 

U karijeri dugoj četiri decenije, Bluey je radio sa velikim brojem umetnika, objavio je 24 albuma sa Incognito bendom, sopstvenim solo projektima i formirao još jedan bend – "Citrus Sun". 

Koja je tajna dugovečnosti i uspeha Incognito benda? 

Imamo svoj zvuk i ne pokušavamo da pratimo tuđi ritam. Ljudi vole kontrast u ovom bendu, on drži ljude zainteresovanim za putovanje bilo uživo ili na albumu. Incognito nikada nije bio bend koji pokušava da zaslepi blistavošću i tehničkom veštinom, mi gruvamo da bismo vas naterali da se pokrenete i koristimo zadivljujuće melodije da ispričamo naše priče. Naši fanovi osećaju da su deo svega toga, a ne samo posmatrači onoga što stvaramo. 

Šta je prema Vašem mišljenju moć muzike? 

Moć muzike leži u tome što poseduje božanski dodir koji emotivno podstiče i podiže slušaoce. Služi kao stalni pratilac, nikada ne propusti da isporuči božanske zvuke i reči koje odjekuju duboko u nama. Ujedinjujuća moć muzike je prepoznata vekovima, što je navelo ljude da se okupljaju oko muzičara i zvezda u vreme izbora.  

Pošto ste pomenuli političare – kako gledate na njihovu saradnju sa muzičarima?  

Političari mogu da pokušaju da se pridruže muzici da bi stekli naklonost, ali muzičari su ti koji imaju sposobnost da hrane dušu i zbližavaju ljude. Čak je i veliki Bob Marli, uprkos tome što su ga političari iskorišćavali u pokušaju da iskoriste njegov uticaj, ostao veran svojoj poruci ljubavi čistog srca. 

Kakvo je Vaše mišljenje o muzici kao pokretaču promena u društvu? Da li je neophodno da muzičari žive ono što propovedaju? 

Priznajem da nisu svi muzičari sveci. Ono što ima istinsku snagu su poruke koje se prenose kroz muziku. Njihovi lični životi su možda u suprotnosti sa ovim porukama, ali uticaj muzike ostaje neosporan. Pozivam slušaoce da formiraju sopstveno mišljenje o ovim pojedincima. Trebalo bi u isto vreme prepoznati da je sama muzika odvojena od izvođača i da je ne treba odbaciti. 

Šta biste rekli o svom putovanju kroz muzičko stvaralaštvo – da li ste živeli ono što ste propovedali?  

Veoma sam zahvalan zbog blagoslova u svom životu. Oni su nešto veće od nas samih, služe svrsi izvan ličnih želja. Priznajem, pravim greške i nenamerno povređujem druge. Zbog toga je jako važno da uvek težimo ka ličnom razvoju kako bismo pronašli izlečenje. Verujem da životno putovanje nije put savršenstva, već put ispunjen nesavršenostima, gde bi cilj trebalo da bude zbližavanje ljudi, podsticanje lečenja i izbegavanje desenzibilizacije za potrebe drugih. 

Komentari (0)

Kultura