Aktuelno iz kulture

Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu: Tragikomičan pogled na duh palanke u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

23:42

Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu: Tragikomičan pogled na duh palanke u Srbiji
Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu: Tragikomičan pogled na duh palanke u Srbiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nova postavka komada Jovana Sterije Popovića, predstava "Pokondirena tikva” večeras je premijerno izvedena na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorištu u Beogradu.

U čuvenoj Sterijinoj komediji karaktera glavnu ulogu Feme vešto je iznela Nataša Ninković, a gledaoci su nagradili aplauzima i ostale glumce u podeli, Ivu Milanović, Slobodana Beštića, Ivanu Šćepanović, Aleksandra Vučkovića, Senu Đorović, Aleksandra Đuricu i Dragana Sekulića.

Ninković je izuzetno uverljivo predstavila "Femino ludilo", koje prema najavi rediteljke Ive Milošević predstava pokušava da sagleda, kao i "hrabru i sumanutu težnju individue da dosegne neki lepši i bolji vid egzistencije od onog koji joj je nametnut".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Premijera je pokazala da nova "Pokondirena tikva" nije "naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti", već je predstava ispunila cilj da bude "tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji".

Dramaturg predstave je Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, a kompozitor Vladimir Pejković, dok Ljiljana Mrkić Popović potpisuje scenski govor.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Publika je dugim aplauzom nagradila protagoniste predstave. 

Osma dramska postavka u Narodnom pozorištu "Pokondirene tikve", Sterijinog komada iz 1838. godine, ponovo je na repertoaru 21. septembra i 1. oktobra, a izvođenja su rasprodata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura