Aktuelno iz kulture

Objavljen najuži izbor romana za Bukerovu nagradu: Prvi put pet od šest finalista čine žene

Komentari

Autor: BBC

17/09/2024

-

14:27

Objavljen najuži izbor romana za Bukerovu nagradu: Prvi put pet od šest finalista čine žene
Objavljen najuži izbor romana za Bukerovu nagradu: Prvi put pet od šest finalista čine žene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Objavljena je najuža lista favorita za čuvenu Bukerovu nagradu, a ove godine pet od šest odabranih autora su žene. 

Ovo je prvi put da toliki broj književnica završi u samoj završnici izbora u 55 godina dugoj istoriji značajnog priznanja.

Na listi su Kanađanka En Majkls sa romanom "Held", Amerikanka Rejčel Kušner ("Creation Lake"), Britanka Samanta Harvi ("Orbital"), Australijanka Šarlot Vud ("Stone Yard Devotion"), Holanđanka Jael van der Vuden ("The Safekeep") i Amerikanac Persival Everet ("James").

Glavni kriterijum Bukerove nagrade je da je reč o delima fikcije napisanim na engleskom jeziku, a konkurisati mogu autori iz celog sveta, pod uslovom da su njihove knjige objavljene u Irskoj ili Velikoj Britaniji.

Edumund de Val, predsednik žirija, pohvalio je odabrane romane. 

"Moji primerci ovih romana su ispodvlačeni, sa 'ušima' na listovima. Nosio sam ih svuda - to je svakako neophodni znak ozbiljno dobrih romana", rekao je De Val, prenosi BBC.

On je dodao da su sve knjige izuzetno inspirativne i da teraju ljude da nastavljaju da ih čitaju.

"Orbital" Samante Harvi govori o svetu iz drugačije perspektive, budući da prati živote tima astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Persival Everet i Rejčel Kušner već su bili u užem izboru za to priznanje, a Everetova knjiga "James" predstavlja novo čitanje "Avantura Haklberija Fina" Marka Tvena, iz perspektive odbeglog roba Džima.

Kušner je napisala špijunski triler o Amerikanki koja se infiltrira u anarhistički kolektiv u ruralnoj Francuskoj.

U užem izboru je i debitantski roman mlade spisateljce Jael van der Vuden, kvir ljubavna priča smeštena u postnacističku Holandiju, dok Šarlot Vuds u svom delu istražuje temu ženskog prijateljstva.

Ovo je prvi put u poslednjih deset godina da se na listi nađe australijski roman, a reč je o trećem delu u karijeri Ane Majkls. To je porodična saga koja istražuje sećanja četiri generacije.

Finalisti su odabrani od 13 naslova iz šireg izbora, selektovanog od 156 knjiga objavljenih između oktobra 2023. i septembra 2024. godine.

U žiriju su takođe urednica rubrike književnosti lista Guardian Džastin Džordan, književnica Jijun Li i muzičar Nitin Soni.

Prošle godine Bukerovu nagradu osvojio je irski pisac Pol Linč za knjigu "Prorokova pesma", koja je u međuvremenu objavljena i na srpskom jeziku ("Booka").

Komentari (0)

Kultura