Aktuelno iz kulture

Premijera predstave "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" održana u Ateljeu 212

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

23:24

Premijera predstave "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" održana u Ateljeu 212
Premijera predstave "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" održana u Ateljeu 212 - Copyright Tanjug/Vide/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" rediteljke Bojane Lazić, a po tekstu debitantskog romana Mirjane Drljević premijerno je prikazana na sceni "Mira Trajlović" u pozorištu "Atelje 212" u Beogradu.

Gledaoci su imali priliku da pogledaju predstavu režiranu po istoimenom detektivskom romanu koji prati priču o istrazi tri nestale devojke.

Tanjug/Vide/Screenshot

 

Ovaj roman okarakterisan je kao forenzika kolektivnog pamćenja gde inspektorka Lepa Vidić istražuje slučaj nestalih devojaka i tako upoznaje svet njihovih majki.

Taj svet bliskih prijateljica iz detinjstva uronjen je u iskustva i sećanja na ratnu prošlost devedesetih godina prošlog veka. U rasvetljavanju zločina, inspektorka Vidić razotkriva niz sukoba i zločina iz prošlosti, rasvetljavajući priču o društvu.

Atmosferi je doprinela vizuelno upečatljiva scena, dok su dramski tekst i vizuelni efekti preneli složenost emocija i dilema.

I pored ozbiljnosti teme, bilo je i komičnih trenutaka koji su nasmejali publiku.

Kraj predstave obeležio je višeminutni aplauz.

Tanjug/Vide/Screenshot

 

Glumačku ekipu čine Aleksandra Janković, Borjanka Ljumović i Radmila Tomović, dok se, posle više od decenije "Ateljeu 212" vraćaju Anastasija Mandić i Snežana Savić.

Autorski tim čine i dramaturg Slobodan Obradović, kompozitor Vladimir Pejković i kostimografkinja Biljana Tegeltija Bojanić. Za scenografiju je zadužena Zorana Petrov, sa

"Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" je pobednički rukoradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, a organizator je Boško Radonjić. pis konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke za najbolji neobjavljeni roman. 

Bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, te u izboru za nagradu Meša Selimović. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura