Aktuelno iz kulture

Prirodne lepote će spasiti svet: Ekološke teme u tri predstave ovogodišnjeg Bitef festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

11:07

Prirodne lepote će spasiti svet: Ekološke teme u tri predstave ovogodišnjeg Bitef festivala
Prirodne lepote će spasiti svet: Ekološke teme u tri predstave ovogodišnjeg Bitef festivala - Copyright Promo/Kurt Van Der Elst

veličina teksta

Aa Aa

Pedeset osmo izdanje Bitef festivala, održaće se od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet", a glavni program čini deset predstava. O njima je bilo reči na juče održanoj konferenciji za medije u Loznici, gde je koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić istakla važnost prikazivanja komada koji se bave gorućim problemima.

"Budući da lepotu u našem ovogodišnjem sloganu razumemo istovremeno i kao etičku i kao estetsku kategoriju, mislim da ne čudi što smo rešili da u ovogodišnju selekciju uvrstimo i tri predstave koje na jedinstven način objedinjuju ove dve kategorije", rekla je Grumić.

"Sve tri predstave se iz specifičnih pozicija i perspektiva bave odnosom čoveka prema prirodi i važnim ekološkim pitanjima, što je danas neizostavna tema imajući u vidu kako izgleda svet u kome živimo i šta su problemi sa kojima se svakodnevno suočavamo, kako u našim lokalnim zajednicama, tako i globalno", dodala je ona.

Promo/Dragana Udovičić

"Budućnost"

Predstava "Budućnost", u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Mestnog gledališča ljubljanskog, autora i reditelja Žige Divjaka, poznatog Bitefovoj publici sa predstave "Krize" koja je zatvorila 56. Bitef, jedna je od dve domaće predstave u ovogodišnjem glavnom programu festivala. 

"Specifičnost ove predstave leži u tome što temi ekološke propasti sveta pristupa iz pozicije koja se ne bavi ljudskim iskustvima, već nam pruža priliku da ovaj problem sagledamo iz jedne nesvakidašnje perspektive i zapitamo se nad tim šta mi, kao ljudi, možemo da uradimo da sprečimo svoj destruktivni uticaj na prirodu", istakla je Grumić. Predstava "Budućnost" je na programu 30. septembra od 20 časova u Beogradskom dramskom pozorištu. 

Promo/Peter Giodani

"Pukotina"

Još jedna slovenačka predstava koja će biti prikazana na 58. Bitefu jeste "Pukotina" mladog i perspektivnog slovenačkog reditelja Jana Krmelja koji je za režiju ove predstave nedavno dobio prestižnu Borštnikovu nagradu. Ova predstava donosi na scenu uzbudljivu priču o sudbini dvoje mladih ekoloških aktivista, pritom sve vreme igrajući na ivici između stvarnosti i fikcije.  

"Osim važnosti prikazivanja umetničkih radova koji su relevantni za trenutak u kom živimo, jedna od Bitefovih misija takođe jeste i promovisanje novih autorskih imena u međunarodnom kontekstu", naglasila je Grumić. Publika će ovu predstavu moći da pogleda 1. oktobra u 20 časova, takođe na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. 

Promo/Kurt Van Der Elst

"Antigona u Amazonu"

"Antigona u Amazonu", čiji koncept i režiju potpisuje čuveni švajcarski reditelj Milo Rau, već dobro poznat Bitefovoj publici, donosi nam priču o borbi južnoameričkih zemljoradnika za zemlju na kojoj žive i koju obrađuju. 

"Iako je u pitanju priča iz Južne Amerike, ovakvi problemi nisu nepoznati ni u drugim društvenim kontekstima, pa tako i našem. Osim toga, zanimljiv je način na koji Milo Rau spaja Antigonu, kao antičku dramu, sa jednom istinitom priču iz savremenog konteksta", rekla je Grumić. Antigona u Amazonu na programu je 2. i 3. oktobra od 20 časova u pozorištu Atelje 212. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura