Aktuelno iz kulture

Izložbom posvećenom Nikolaju Krasnovu otvorena manifestacija "Dani evropske baštine"

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

09:40

Izložbom posvećenom Nikolaju Krasnovu otvorena manifestacija "Dani evropske baštine"
Izložbom posvećenom Nikolaju Krasnovu otvorena manifestacija "Dani evropske baštine" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija "Dani evropske baštine" otvorena je juče izložbom Svestrani umetnik: Nikolaj Petrovič Krasnov - arhitektonsko nasleđe Beograda u Zavodu za zaštitu spomenika kulture na Kalemegdanu.

Izložbu originalnih crteža Krasnova (1864-1939) otvorila je zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović koja je rekla da manifestacija "Dani evropske baštine" predstavlja priliku za osvrt na bogatstvo kulturnog nasleđa Srbije. 

"Ova manifestacija ima poseban značaj za naš grad i za sve nas. Beogradske opštine i institucije sa velikim entuzijazmom pripremaju raznovrstan program koji pokazuje vrednost i značaj našeg nasleđa. Tema ovogodišnje manifestacije je "Rute, mreže i veze" i pokazuje kako su evropski narodi i kulture oduvek bili povezani", istakla je Vidović.

Direktor zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Aleksandar Ivanović rekao je da arhitektonski spomenici Krasnova kreiraju lik Beograda od postanka do danas.

Tanjug Video

 

"Hteo bih da se zahvalim Arhivu Jugoslavije i doktoru Milanu Terziću koji nam je ustupio originale ovog umetnika i nešto što do sada nije viđeno. Na njima je umetnik lično stvarao ono što je izveo kasnije, a ostavio je neizbrisiv pečat i trag", rekao je Ivanović.

Autorka izložbe Bojana Ibrajter Gazibara istakla je da je Krasnov bio iskonski umetnik i arhitekta. 

"On je bio i akvarelista, dizajner enterijera i dizajner nameštaja. Ostavio je svoj arhitektonski pečat u Rusiji, na Malti, u Srbiji, u Beogradu. Svi ga se danas rado sećamo. Na izložbi smo se fokusirali na objekte koji su utvrđeni spomenici kulture", napomenula je Ibrajter Gazibara.

Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju objekte u čijem je projektovanju, izgradnji ili uređenju učestvovao Krasnov kao jedan od pripadnika dvora Romanovih.

Na izložbi su kroz fotografije, skice i tekstove predstavljene zgrade Arhiva Srbije, Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, Palata Ministarstva šuma i ruda i Ministarstva poljoprivrede i voda, Zgrada Manježa i drugi objekti u čijoj izgradnji je učestvovao Krasnov.

Komentari (0)

Kultura