Aktuelno iz kulture

Manje od nedelju dana do filmskog spektakla u Novom Sadu: Sedam premijera, osam lokacija, tri laureata

Komentari

Autor: PR

12/09/2024

-

12:30

Manje od nedelju dana do filmskog spektakla u Novom Sadu: Sedam premijera, osam lokacija, tri laureata
Manje od nedelju dana do filmskog spektakla u Novom Sadu: Sedam premijera, osam lokacija, tri laureata - Copyright Promo/V.Velickovic

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad film festival, internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, najavio je svog trećeg laureata za doprinos domaćoj kinematografiji, što će ove godine biti jedna od najvećih diva na ovim prostorima, glumica i pevačica Olivera Katarina, koja je imala glavnu ulogu u filmu "Skupljači perja", kandidatu za Oskara za najbolji strani film, kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije.  

Uz Oliveru Katarinu, već su najavljena dva oskarovca kao dobitnici nagrada za ovu godinu. Zoran Perišić dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za legendarni film Supermen, laureat je za doprinos internacionalnom razvoju animacije i vizuelnih efekata i Ištvan Sabo, dobitnik Oskara za najbolje strano ostvarenje za film Mefisto, ovogodišnji je lauerat za doprinos internacionalnoj kinematografiji. Još manje od nedelju dana ostalo je do početka festivala, koji ove godine traje od 18. do 22. septembra i publici donosi više od 30 filmova, sa četiri kontinenta, u pet takmičarskih i četiri revijalne selekcije, u svega pet dana.  

Plakat/Promo

 

"Karakter festivala je takmičarski internacionalni, a ideja našeg tima je da kreiramo platformu kroz koju bi svetski i domaći sineasti kroz sinergiju činili atmosferu za razvoj filma ne deleći ga na komercijalni i autorski već jednostavno na film kao entitet generalno. U kontekstu toga, pored prikazivačkog segmenta festivala negujemo i industry deo koji upravo služi za razvoj filma kroz esnaf, ali pruža uvid i priliku svim posetiocima festivala da zavire u ambijent 'iza kamere'. Već u prve dve godine su na festivalu učestvovali filmski stvaraoci sa šest kontinenata iz preko 20 zemalja, a NSFF je izgradio partnerstva sa komšijskim ali i dalekim svetskim kinematografijama, što ga polako ali odlučno postavlja na godišnju kalendarsku mapu svetskog filma", izjavio je na konferenciji za medije direktor Novi Sad film festivala, Vanja Hovan.  

Promo/V.Velickovic

 

U želji da se pozicionira kao novi simbol Novog Sada, festival je usmeren ka nacionalnom i internacionalnom filmu i već u svojoj drugoj godini postojanja postiže veliki uspeh najavljujući čak sedam premijera, četiri nacionalne i tri regionalne, i sve to u glavnoj takmičarskoj internacionalnoj selekciji.  

"Ove godine nekoliko stvari nam je bilo u prvom planu kod koncipiranja programa. Na prvom mestu to je komunikativnost filmovima, jer da biste imali festival morate da imate i publiku, što često festivali zaboravljaju. I mi ne pravimo festival koji je samo za esnaf nego želimo da napravimo festival koji će komunicirati sa esnafom, ali i koji će komunicirati sa širom publikom. Takođe, bilo nam je važno da imamo filmove van evropskog kontinenta, ove godine je fokus bio na zemlje nekadašnjih Nesvrstanih i fokus nam je bio na koprodukcijama", rekao je selektor glavne takmičarske Internacionalne selekcije, Nikola Spasić.  

Promo/V.Velickovic

 

Novi Sad film festival ističe se i po tome što je jedini filmski festival u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora – takmičarskom selekcijom Game Cinematic, koja povezuje gejming i film, te promoviše saradnju IT scene i kinematografije. Ovom internacionalnom selekcijom festival neposredno otvara prostor za predstavljanje, bolje upoznavanje i razmenu iskustava stvaralaca iz sveta gejminga i filma, čime Novi Sad prati svetske tokove.  

"Novi Sad zahvaljujući ovom festivalu će privući, kao i svaki uspešan festival, i razmenu i marketing i nove mogućnosti i produkcije novih filmova i vezano za te druge industrije koje su već prilično razvijene ovde u Vojvodini i u Novom Sadu", izjavio je Mileta Poštić predsednik žirija Game Cinematic takmičarske selekcije, inače i gost podkasta koji Novi Sad film festival pokreće u saradnji sa Radio televizijom Vojvodine, čija prva epizoda izlazi upravo danas, 12. septembra, na YouTube kanalu Novi Sad Film Festival. 

Festival će i ove godine biti održan u samom srcu grada i to na osam lokacija. Kulturni centar Novog Sada, Akademija umetnosti Novi Sad, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Gimnazija „Laza Kostić“, Arena Cineplex, knjižara Zenit books i Kulturna stanica Svilara, a ponovo će biti otvoren i čuveni letnji bioskop na otvorenom, Open air, u dvorištu Kulturnog centra Novog Sada, za šta je podršku pružila kompanija Neoplanta.  

"Bez obzira na to što je reč o potpuno različitim industrijama, Novi Sad film festival i kompanija Neoplanta zapravo imaju mnogo zajedničkih, istovetnih ciljeva. Kao društveno odgovorna kompanija, koja brine o ekologiji, održivosti, mladima, prepoznali smo iste težnje i kod organizatora festivala. Negovanje tradicije i aktiviranje nekadašnjeg bioskopa, koji nosi naziv Neoplanta Open air, bio je samo dodatni podstrek da sa zadovoljstvom podržimo realizaciju Novi Sad film festivala. Trudimo se da na sve načine doprinesemo različitim sferama društvenog života u našem gradu, pa i šire, a ovogodišnji festival zaista predstavlja posebnu priliku za to", rekla je Leona Pap, specijalistkinja za marketing i PR u kompaniji Neoplanta.  

Žurka Ljubav i koncert Boža Vreća u finalu festivala 

U finalu ovogodišnjeg izdanja Novi Sad film festivala biće i žurka Ljubav, 21. septembra u 18 časova, u prostoru Letnjeg bioskopa u dvorištu Kulturnog centra Novog Sada, koja će ove godine biti humanitarnog karaktera i za koju je potrebna prijava, a informacije o tome pronađite na Instagram profilu NoviSadFilmFestival. Festival će biti zatvoren koncertom poznatog balkanskog umetnika, Boža Vreća, uz pratnju orkestra Camerata Novi Sad, na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, 22. septembra, za šta se ulaznice mogu pronaći na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na njihovom sajtu: gigstix.com 

Ulaznice za sve projekcije filmova se takođe mogu pronaći na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na njihovom sajtu: gigstix.com 

Sve o Novi Sad film festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu nsff.rs i na društvenim mrežama: Instagram i Facebook profilima – NoviSadFilmFestival. Festival su podržali: Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kulturni Centar Novog Sada, Filmski centar Srbije, Schweppes, Converse, Stojanov, Kalem by Zak, Maxim and co. Sponzor Open air-a je Neoplanta. Generalni sponzor festivala je Blanc 1664. 

Komentari (0)

Kultura