Aktuelno iz kulture

Evropska noć istraživača 27. septembra širom Srbije: Objavljeno gde će se sve održati manifestacija

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

11:21

Evropska noć istraživača 27. septembra širom Srbije: Objavljeno gde će se sve održati manifestacija
Evropska noć istraživača 27. septembra širom Srbije: Objavljeno gde će se sve održati manifestacija - Copyright Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Najveća i najatraktivnija naučno-zabavna manifestacija u zemlji, Evropska noć istraživača, biće održana petnaesti put ove godine, 27. septembra od 16 do 22 sata, u 16 gradova širom Srbije. Pod sloganom "Pažnja! Nauka na putu" biće to noć puna iznenađenja, novih otkrića i neverovatnih eksperimenata.

Evropska noć istraživača istovremeno se održava u preko 400 gradova u 23 zemlje Evrope, a u Srbiju donosi nove interaktivne radionice, zapanjujuća saznanja, naučne izazove i nezaboravne trenutke.

Naučne avanture biće održane u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu.

Kao i svake godine, programi će biti potpuno besplatni za posetioce. Naučnici će nam i ovoga puta otkrivati tajne sveta oko nas i podučiti kako da čuvamo svoje zdravlje i okolinu.

Pokazaće da nauka može i te kako biti zabavna, kreativna i magična kroz razne radionice, igre, izložbe, sobe za bekstvo, kvizove i, naravno, neizostavne atraktivne eksperimente.

"Ne propustite priliku da prisustvujete jedinstvenom događaju u celoj Evropi na kojem će istraživači svoje laboratorije preneti na javna mesta, a svoja znanja, iskustva i dostignuća podeliti sa vama na zabavan i kreativan način. Dođite da se družimo i kroz nesvakidašnju zabavu puno toga naučimo iz magičnog sveta nauke" poziva i poručuje dr Jasmina Nestorović Živković, koordinator projekta ReFokus FLOW.

Gde će se održavati manifestacija?

Program u Beogradu biće održan u Evropskoj kući, gde će biti i upriličeno svečano otvaranje manifestacije uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji, zatim na platou ispred Narodnog muzeja na Trgu republike i Matematičkom fakultetu, u Prirodnjačkom muzeju, Beogradskom zoo vrtu, Naučnom klubu Centra za promociju nauke, Opservatoriji Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ na Kalemegdanu, Botaničkoj bašti "Jevremovac" i TC Big fešn.

Novi Sad ugostiće Noć istraživača u Prostoru na Petrovaradinu i TC Big. Lokacije u Nišu biće Narodni muzej, Univerzitetska biblioteka, Naučni klub i TC Delta planet. Plato ispred Doma kulture i Muzej Ponišavlja biće središta dešavanja u Pirotu, TC Big fešn u Kragujevcu, Mokrin kuća zastupaće Kikindu, Pionirski park biće mesto okupljanja u Kruševcu, a Gradski trg u Leskovcu.

Tanja Drobnjak

 

Čačak će ovu manifestaciju održati na gradskoj obali Zapadne Morave, Gradskom trgu i u Naučno-tehnološkom parku.

Kulturni centar i gradski trg glavne su lokacije u Šapcu, dok će Ranovac Noć istraživača obeležiti na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi.

Regionalni centar biće domaćin ove naučne avanture u Smederevu, Ulica Vojvode Stepe naukom će biti osvetljena u Inđiji, a srednjoškolski centar u Zaječaru.

Nastavljajući tradiciju, kao uvod u Evropsku noć istraživača, od 23. septembra u skoro svim pomenutim gradovima biće održana Evropska nedelja istraživača.

Šta je Evropska noć istraživača?

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske komisije širom Starog kontinenta, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, približi njihov rad široj javnosti i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocuS FLOW i TRAILS.

Koordinator projekta ReFocuS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu i Univerzitetom u Kragujevcu.

Tanja Drobnjak/Evropska noć istraživača

 

Koordinator projekta Trails (Train responsibile al Learning Society) je Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke.

Projekti su finansirani iz programa "Horizon Europe", najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma "Marija Sklodovska-Kiri".

Na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača biće predstavljeni i aktuelni programi i fondovi Evropske unije dostupni za realizaciju naučnih, umetničkih, preduzetničkih i drugih ideja, kao i podrška Projekta SAIGE (Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project) posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva u Republici Srbiji koji zajedno realizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetska banka i Evropska unija.

Komentari (0)

Kultura