Aktuelno iz kulture

Zlatna medalja Aleksandra Dubčeka Viktoru Laziću i Nebojši Kuzmanović

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

15:31

Zlatna medalja Aleksandra Dubčeka Viktoru Laziću i Nebojši Kuzmanović
Zlatna medalja Aleksandra Dubčeka Viktoru Laziću i Nebojši Kuzmanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U slovačkom mestu Uhrovec su Viktoru Laziću, predsedniku Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine, uručene Zlatne medalje Aleksandra Dubčeka (1921 – 1992) za zasluge na polju kulture, unapređenja međunarodne saradnje i humanitarnih aktivnosti.

Ovu prestižnu nagradu dodeljuju Udruženje slovačkih velikana, a uručio ju je predsednik ovog Udruženja dr Jozef Škulteti.

"Nagrada je dodeljena Viktoru Laziću zbog aktivnosti u kulturi i unapređenju međunarodnih odnosa, aktivnosti koje imaju svetski značaj", izjavio je Jozef Škulteti.

"Nebojša Kuzmanović je dobio nagradu kao naš višegodišnji saradnik koji je mnogo učinio za razvoj srpsko-slovačkih veza, a uz njegovu podršku upravo je u Slovačkoj u toku izložba Arhiva Vojvodine o stradanju Srba i Slovaka u Drugom svetskom ratu u Srbiji", izjavio je Jozef Škulteti.

Viktor Lazić (1985), advokat i književnik, osnovao je Udruženje Adligat koje je sakupilo dva miliona knjiga, napravilo zasebne zbirke o 150 zemalja, sačuvalo 121 legat značajnih ličnosti Srbije, Evrope i Sveta i poklonilo skoro milion knjiga drugim institucijama. 

Lazić je takođe autor sedam putopisnih knjiga, autor i organizator više desetina izložbi i predavanja održanih na šest kontinenata.

Nebojša Kuzmanović (1962), autor, urednik i društveno-politički radnik, doktorirao je na temu "Srpsko-slovačke književne i kulturne veze u doba romantizma". 

Učesnik je velikog broja naučnih skupova i konferencija, značajno je unapredio rad Arhiva Vojvodine.

Nagrada je dodeljena na proslavi osamdesetogodišnjice Slovačkog narodnog ustanka 1944. godine, kada su slovačke partizanske jedinice širom zemlje napale okupacione nemačke vlasti. Ovo je jedan od najznačajnijih slovačkih državnih praznika. 

Na Jankovom vršku Zlatne medalje su iskovane u Kremnici, jednoj od najpoznatijih evropskih kovnica medalja i novca sa viševekovnom tradicijom.

Delegacija iz Srbije, na čijem čelu su bili Lazić i Kuzmanović, položila je sa Jozefom Škultetijem vence na spomen-kosturnicu na Jankovom vrhu palim borcima protiv fašizma. 

Tokom dva obeležavanja organizovanim na ovom mestu prethodnih dana, prisustvovala su dva ministra i više članova slovačkog parlamenta. 

Interesantno je da je od 1990. godine čest gost na ovom mestu i današnji slovački premijer Robert Frico.

"Srpski i slovački narod vezuje više od zajedničke slovenske krvi. Naše istorijske veze su viševekovne i duboke. Više od dve hiljade Slovaka učestvovalo je i u srpskom partizanskom pokretu. Srbi i Slovaci su zajedno ubijani na obali Dunava tokom Novosadske racije", naveo je Viktor Lazić u svom govoru kod spomenika na Jankovom vrhu i istakao da je u Udruženju Adligat u toku formiranje posebne slovačke zbirke sa kutkom posvećenim slovačkim velikanima, naročito Aleksandru Dubčeku.

U okviru kulturno-umetničkog programa izvedene su i pesme na srpskom jeziku. Paljene su i posebne partizanske vatre, a članovi lokalnog istorijskog kluba izveli su pozorišnu predstavu o borbi partizana i Nemaca na mestu nekadašnjeg boja.

Aleksandar Dubček (1921 – 1992) bio je slovački političar i glavna ličnost Praškog proleća 1968. godine. 

Pokrenuo je projekat "Socijalizam sa ljudskim licem" kada je u Čehoslovačkoj ukinuta cenzura na medije i došlo do liberalizacije čehoslovačkog društva. Iako su te aktivnosti završene ivazijom SSSR-a na Čehoslovačku, Praško proleće i aktivnosti Aleksandra Dubčeka postale su simbol slobode i pravde i ostavile dubok trag na češko i slovačko društvo. 

Dubček je bio liči prijatelj Jozefa Škultetija i pomogao mu u detinjstvu, čime je uticao da Škulteti svoj život posveti humanitarnim aktivnostima i dodeli nagrade sa imenom slavnog političara.

Komentari (0)

Kultura