Aktuelno iz kulture

Definitivno određen domaćin Evrovizije 2025. godine

Komentari

Autor: Eurovision

30/08/2024

-

10:43

Definitivno određen domaćin Evrovizije 2025. godine
AP/Martin Meissner - Copyright AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Veliko finale narednog izdanja Evrovizije održaće se u Sent Jakobshale dvorani u Bazelu i to 17. maja, odlučili su tamošnji javni servis SRG SSR i Evropska radiodifuzna unija. Polufinalne večeri 69. takmičenja održaće se 13. i 15. maja.

Bazel je tako nadmašio Ženevu i to zahvaljujući boljoj lokalnoj infrastrukturi, mogućnosti da ugosti na hiljade delegacija i posetilaca širom sveta, kao i zbog adekvatne dvorane.

Martin Ostendal, izvršni supervizor Evrovizije, kaže da je EBU "oduševljen" što je Bazel izabran za domaćina narednog događaja.

"Takmičenje je rođeno u Luganu 1956. i divno je vratiti ga u njegovu rodnu zemlju gotovo 70 godina kasnije", istakao je Ostendal, dodavši da strateška pozicija Bazel čini idealnim domaćinom za Evroviziju.

"Nakon takmičenja koja su održana na italijanskom i francuskom govornom području zemlje - 1956. i 1989. - uzbuđeni smo što Evroviziju prvi put dovodimo u nemački deo Švajcarske", dodao je on.

Švajcarska je na ovogodišnjem takmičenju u Malmeu zabeležila treću pobedu zahvaljujući Nemu i pesmi "The Code".

Prva Evrovizija u istoriji, održana u toj zemlji, bila je i jedina na kojoj se od izvođača zahtevalo da izvode dve pesme, umesto jedne.

Tada je pobedila Lis Asija sa pesmom "Refrain" na francuskom jeziku, ali nije poznato kako je kotirana njena druga pesma na nemačkom "Das alte Karussell", jer bodovi žirija nikad nisu predstavljeni.

Druga pobeda Švajcarske zabeležena je u Dablinu 1988. kada je relativno nepoznata Kanađanka odnela krunu u "foto-finišu". Reč je o kasnije proslavljenoj Selin Dion, koja je za Švajcarsku izvodila baladu "Ne Partez Pas Sans Moi".

Trebalo je da prođe još 36 godina da Švajcarska radiodifuzna korporacija pronađe trećeg šampiona u Nemu i njegovoj pesmi "The Code" koja je odnela pobedu prošle godine u Malmeu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura