Aktuelno iz kulture

Počinje trka za "Zlatnog lava": Deset najintrigantnijih premijera na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji

Komentari

Autor: Euronews

27/08/2024

-

18:53

Počinje trka za "Zlatnog lava": Deset najintrigantnijih premijera na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji
Tanjug/AP/Joel C Ryan/Invision - Copyright Tanjug/AP/Joel C Ryan/Invision

veličina teksta

Aa Aa

Najstariji filmski festival na svetu počinje 28. avgusta i traje do 7. septembra, a u trci za prestižnog "Zlatnog lava" u takmičarskoj selekciji nalazi se 21 ostvarenje. 

Na crveni tepih se, posle prošlogodišnje pauze izazvane štrajkom holivudskih glumaca i scenarista, ovog puta vraćaju velika imena, poput Tilde Svinton, Džulijan Mur, Hoakina Finiksa, Lejdi Gage, Anđeline Džoli, Džordža Klunija, Breda Pita, Nikol Kidman, Danijela Krejga i Kejt Blančet.

"Mislim da ćemo ove godine imati do sada najveću listu talenata koji će prošetati crvenim tepihom", kaže direktor festivala Alberto Barbera.

"Oporavili smo se od prošlogodišnjih štrajkova. Ansambl iz svakog filma prisustvovaće festivalu i prošetati tepihom", istakao je on.

Festival otvara premijera nastavka kultnog filma iz 1988. pod naslovom "Beetlejuice Beetlejuice" Tima Bartona, a očekuju se i brojni drugi atraktivni noviteti.

Euronews predstavlja deset najinteresantnijih naslova koji će biti premijerno prikazaani u takmičarskoj selekciji 81. izdanja dugovečnog festivala:

"Džoker: Ludilo udvoje"

Nastavak ostvarenja iz 2019. godine je jedna od najatraktivnijih najava ove godine, a ulozi Džokera ponovo je Hoakin Finiks, ovog puta u društvu Lejdi Gage, koja tumači lik Harli Kvin.

Ovo, sudeći po dosadašnjim predstavljanjima i trejlerima, neće biti psihološki triler, kao što je to bio slučaj sa originalnim ostvarenjem, nego jedna vrsta džuboks-mjuzikla.

"Džoker" se svojevremeno pokazao kao riskantan, ali na kraju profitabilan potez i zaradio je više od milijardu dolara širom sveta, postavši prvi film za starije od 18 godina, kom je to pošlo za rukom.

Osvojio je "Zlatnog lava" upravo u Veneciji i dobio 11 nominacija za Oskara, od kojih je trijumfovao u dve kategorije - za najboljeg glumca i najbolju originalnu muziku.

Zato se od nastavka mnogo očekuje, uključujući i mogućnost da i drugi deo osvoji prestižnu nagradu Mostre.

"Queer"

"Rivali" (Challengers) Luke Gvadanjina trebalo je da otvori prošlogodišnje izdanje festivala, ali je zbog štrajka ipak odlučeno da se od premijere odustane. 

Ovog puta reditelj se zaista vraća, ali sa filmom "Queer", adaptacijom romana Vilijama S. Berouza.

U glavnoj ulozi je Danijel Krejg, kao lečeni heroinski zavisnik, zaljubljen u mlađeg razrešenog pripadnika vojne mornarice (Dru Starki). 

Roman pisan pedesetih, ali objavljen tek 1985. adaptirao je Džastin Kurikec, koji je takođe scenarista "Rivala".

Barbera je najavljujući novi Gvadanjinov film rekao da je reč o "najboljem" u karijeri tog reditelja, kao i da je Krejg u njemu ostvario svoju "najbolju ulogu do sada".

"The Room Next Door"

Španski reditelj Pedro Almodovar poslednji put bio je u Veneciji 2021. kada je predstavljao "Paralelne majke" sa Penelopom Kruz, a ove godine vraća se u Lido sa prvim svojim dugometražnim ostvarenjem na engleskom jeziku.

Reč je o adaptaciji romana Sigrid Nunjez "What Are You Going Through" i prati odnos između ratne reporterke koja umire od raka (Tilda Svinton) i književnice i bivše koleginice (Džulijan Mur). 

Više o ovom projektu možete pročitati u odvojenom tekstu.

"Babygirl" 

U novom filmu film holandske rediteljke i glumice Haline Reijn (poznata po ostvarenjima "Bodies Bodies Bodies" i "Instinktu" koji je bio holandski kandidat za Oskara), Nikol Kidman igra uspešnu ženu koja rizikuje sve što je ostvarila zbog strasne veze sa mladim stažistom.

Njega igra zvezda "Trougla tuge" Haris Dikinson, a u filmu su još i Antonio Banderas, Ester Mekgregor i Sofi Vilde. 

"Kjærlighet" 

"Kjærlighet" ili "Ljubav" je drugi deo trilogije norveškog reditelja Daga Johana Hegeruda "Seks, ljubav i snovi", čiji je prvi deo premijerno prikazan na Berlinalu ove godine.

"Ljubav" se bavi odnosom dvoje medicinskih radnika - Marijane i Tora, koji preispituju norme koje se tiču veza i seksualnih odnosa. 

"Ovaj film sugeriše da određen iskustva i prakse u homoseksualnoj zajednici nude dragocen uvid u šire društvo", rekao je reditelj o ovom filmu.

"Brutalist"

Američki reditelj Brejdi Korbet već je Veneciji 2015. osvojio nagradu za najbolje debitantsko delo i najboljeg reditelja za svoj film "The Childhood of a Leader", zatim 2018. predstavio još jedno ostvarenje - "Vox Lux" sa Natali Portman, a sada se vraća sa najambicioznijim projektom do sada.

AP/Jordan Strauss

 

Epska istorijska drama beleži 30 godina u životima arhitekte Lasla Tota (Edrijen Brodi) i njegove žene Eržebet (Felisiti Džouns), dok iz ratom razorene Evrope odlaze u Ameriku.

U filmu igraju još i Gaj Pirs i Džoj Alvin, a traje čak tri sata i 35 minuta. 

"Maria"

Još jedan redovan gost Venecije je čileanski reditelj Pablo Larain, koji ovog puta donosi biografski film o Mariji Kalas sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.

Prethodno je Larain na filmskom platnu oživeo Džeklin Kenedi u filmu "Džeki" i princezu Dajanu ("Spencer"), a sada je napravio pun krug do operske dive, koju je njena velika ljubav Aristotel Onazis ostavio upravo zbog Džeki.

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

Ovo je veliki povratak Anđeline Džoli na filmsko platno, budući da je prethodnu veliku ulogu, ako ne računamo "Večne" i "Zlicu" imala 2015. u filmu "Pored mora" (By the Sea).

"April"

Gruzijska rediteljka Dea Kulumbegašvili debitovala je 2020. izvanrednim filmom "Početak" koji joj je doneo "Zlatnu školjku" Festivala u San Sebastijanu, a sada predstavlja novo ostvarenje - "April".

Priča prati Ninu, akušerku koja radi u ruralnoj Gruziji i izvodi abortuse uprkos zakonima te zemlje.

Kad jedno novorođenče umre dok je pod njenom brigom, otvara se istraga koja pokreće glasine o njenom moralu.

"Jouer Avec Le Feu" 

Sestre Delfina i Mjurijel Kulin prvi put su u Veneciji sa porodičnom dramom o posvećenom samohranom ocu (Vensan Lindon) čiji je mlađi sin Lui student na Sorboni, a stariji Fus postaje fasciniran ekstremnim desničarskim idejama. 

Tanjug/AP/Vianney Le Caer

 

"Jouer Avec Le Feu" (ili u doslovnom prevodu "Igra s vatrom") istražuje kako nasilje utiče na mlade umove i koliko ideologije mržnje mogu da razore porodicu.

"Harvest"

Atina Rahil Cangari, rediteljka novog grčkog talasa, vraća se na Lido 14 godina nakon što je njen film "Atenberg" Arijani Labed doneo "Volpi pehar" za najbolju glumicu.

Novi film "Harvest" predstavlja slobodnu interpretaciju romana Džima Krejsa koji je smešten u srednjem veku.

Priča prati meštane jednog sela, koji žrtvuju grupu stranaca, zato što su im spalili jednu štalu. 

Komentari (0)

Kultura