Aktuelno iz kulture

"O (auto)destrukciji i protiv nje": Manifestacija "Dunavski dijalozi" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

10:56

"O (auto)destrukciji i protiv nje": Manifestacija "Dunavski dijalozi" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
"O (auto)destrukciji i protiv nje": Manifestacija "Dunavski dijalozi" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine - Copyright Promo/V.Velickovic

veličina teksta

Aa Aa

Manifestacija "Dunavski dijalozi", međunarodni multimedijalni festival savremene umetnosti otvorena je sinoć u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. 

Jedanaesto izdanje Dunavskih dijaloga zvanično je otvoreno izložbom "O (auto)destrukciji i protiv nje", koja je ujedno i centralna izložba na ovogodišnjem festivalu, a koju otvorio je ugledni pozorišni reditelj, Andraš Urban.  

Ovogodišnji "Dunavski dijalozi" se i danas, dok će izložbe trajati sve do 8. septembra.

Ovaj festival pokrenut  je 2013. godine i istovremeno se dešava u galerijskim i alternativnim prostorima u Novom Sadu, a ove godine na "Dunavskim dijalozima" učestvuje 38 umetnika i 7 kustosa iz 19 država.

Promo/V.Velickovic

 

Program obuhvata izložbe slika, skulptura, instalacija, projekcije video radova, performanse i okrugle stolove  na 7 lokacija u Novom Sadu. Posebnost festivala je serija izložbi kojima se u svojevrsni dijaloški odnos postavljaju radovi po jednog domaćeg umetnika i umetnika iz odabrane zemlje.

Umetnička direktorka Vesna Latinović je ističe da  su "Dunavski diajlozi" nakon deset godina uspešnog delovanja promenili format i sa godišnje mafifestacije transformisami u bijenalnu manifestaciju tako da su "Dunavski dijalozi 2024" prvo bijenalno izdanje. 

Govorila je o ovogodišnjoj temi "O (auto) destrukciji i protiv nje", osvrćući se i na teme od prethodnih godina.

Promo/V.Velickovic

 

Sava Stepanov, umetnički direktor Dunavskih dijaloga, je zahvaljujući svojoj ekspertizi, promišljenom i lucidnim izboru dosadašnjih tema festivala  neizmerno doprineo uspehu festivala i ugledu koji je stekao u međunarodnom kontekstu te se ovogodišnji  festival odvija u atmosferi posebnog poštovanja i pijeteta prema kolegi koji je iznenada preminuo juna meseca ove godine,   izjavila je Latinović i istakla da su "Dunavski dijalozi" međunarodni festival koji će ove godine okupiti umetnike čak iz 19 država iz celog sveta, od zemalja dunavskog regiona do Brazila, Kenije, Kanade, Norveške, Danske, SAD i  drugih. 

Kokustoskinja centralne izložbe i programa performansa, Svetlana Mladenov naglašava je da se u okviru centralne  izložbe nalaze dela umetnika koji su veoma značajni za savremenu umetničku scenu,  poput slavne Joko Ono, ili nekoliko umetnika učesnika dosadašnjih  Venecijnskog bijenala poput Ivane Radovanović., Monike Monteske i Roberta Jankuloskog, 

Stručno kustosko vođenje centralne izložbe zakazano je danas u 12 časova.

Promo/V.Velickovic

 

Kako su na festivalu zastupljene sve umetničke forme, a festival kroz program PerformaNS neguje formu performansa, danas će na Petrovaradinskoj tvrđavi na četiri lokacije održavaju četiri umetnička performansa, sa početkom u 19 časova.

Slavica Žarković, kustoskinja dijaloga Lidija Delić - Ana Aleksić "Fleksibilne granice" podseća da je specifičnost ove forme koja je svojstvena festivalu. 

Dijalozi se ostvaruju izlaganjem radova dvaju umetnika, iz zemlje i inostranstva, u istom galerijski prostoru, čime se oni postavljaju u svojevrstan dijaloški odnos. 

"Dunavski dijalozi" su odlična platforma za razmenu iskustava umetnika iz celog sveta, pružaju mogućnost umrežavanja i oslikavaju sličnosti, ali i razlike među umetnicima  iz različitih sredina" konstatovala je Slavica Žarković

Komentari (0)

Kultura