Aktuelno iz kulture

Pod sjajem zvezda: Radio Beograd proslavio 100 godina prvim od dva koncerta na stadionu Tašmajdan

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2024

-

23:45

Pod sjajem zvezda: Radio Beograd proslavio 100 godina prvim od dva koncerta na stadionu Tašmajdan
Pod sjajem zvezda: Radio Beograd proslavio 100 godina prvim od dva koncerta na stadionu Tašmajdan - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Radio Beograd je večeras proslavio 100 godina rada prvim od dva besplatna koncerta na ispunjenom beogradskom stadionu "Tašmajdan", gde su nastupila brojna značajna imena klasične muzike, džeza, zabavne, pop i rok muzike.

Pod zajedničkim sloganom "Iz veka u vek", drugi slavljenički koncert sa izvođačima narodne muzike "Veselo veče", biće održan na "Tašmajdanu" sutra (20:00), kog će takođe uživo prenositi Radio-televizija Srbije i Radio Beograd.

Tanjug/Marko Đoković

 

 

U svečani koncert klasične, džez i zabavne muzike, ušlo se sa zvucima Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a koji su, između ostalog, sa operskim pevačima Željkom Lučićem, Branislavom Podrumac, Nikolom Kitanovskim i Draganom Radaković izveli "Pod sjajem zvezda".

Glumac Nebojša Dugalić dobio je priliku da se okuša u izvedbi klasika zabavne muzike "Odiseje" Lea Martina koji je bio u publici i  koga je aplauzima pozdravio stadion.

Simfoničari su uz dodatak Big benda ispratili Beti Đorđević u "Mansarda mali stan", Žarka Dančua i "Ja to znam", kao i Nedu Pavlović sa "Serenadom Beogradu".

Tanjug/Marko Đoković

 

 

Svečanost su upotpunile fotografije, tonski i video zapisi brojnih voditelja, novinara, glumaca, književnika i drugih saradnika Radio Beograda, a program su vodila lica RTS-a Andrea Kecmanović, Dragana Kosjerina Perduv, Ranko Stojilović i Dragan Vučelić.

Među brojnim izvođačima koji su se pojavili na pozornici "Taša", Jelena Tomašević je otpevala "Un ano de amor", Dušan Svilar "My Way", klasik Frenka Sinatre, dok je gitarista Zlatko Manojlović izveo instrumental "Jednoj ženi", koji već decebijama spada u zaštitne znakove Radio Beograda.

Posebno toplo su posetioci dočekali i ispratili pevačicu Biseru Veletanlić sa pesmom "Milo moje", a voditelji su pomenuli i "vršnjake Radio Beograda" dirigenta Mladena Jagušta i džez muzičara Vojislava Bubišu Simića, koji je poslao video čestitku.

Nagrada Radio Beograda "Zlatni mikrofon" za neizbrisiv trag u muzici uručena je džez trubaču Stjepku Gutu, koj je podsetio da ga za Radio Beograd "vezuje dugodgodišnja saradnja od 1969. godine".

Tanjug/Marko Đoković

 

 

Gut je potom sa Big bendom izveo kompoziciju "Cveće cafnalo", napomenuvši da je to "stara srpska kosovska pesma, koju je Stevan Mokranjac uvrsto u 'Rukoveti", dok je on za nju 1979. godine napisao džez aranžman.

U pratnji simfoničara, u čast pevačice Slađane Milošević (1955-2024), njihovu duet pesmu "Princeza" Dado Topić je izveo sa Nevenom Božović, zasluživši burne aplauze.

Pevač Dejan Cukić je uz simfoničare i Big bend izveo "Sve što znaš o meni" Arsena Dedića (1938-2015), dok je Željko Vasić sa "Grudima balkanskim" odao počast muzičaru Nenadu Raduloviću (1959-1990).

Tanjug/Marko Đoković

 

 

Hit svog benda Kerbera "Ratne igre" pevač Goran Šepa Gale je izveo uz hor, simfoničare i Big bend, grupa Zana "Majstora za poljupce", a poseban vrisak oduševljenja je dočekao Momčila Bajagića Bajagu i "Samo nam je ljubav potrebna".

Stadion je podigao i razigrao Bajaga kratkim pozivom: ""Ustanite na noge!", a odličnu energiju su održali gitarista Dragi Jelić i basista Žika Jelić sa klasikom Yu grupe "Čudna šuma".

U završnici koncerta, koji je pripao pesmama novog talasa, hit Idola "Zašto su danas devojke ljute" izveli su glumac Slaven Došlo, i muzičari Boris Subotić, Džordži i bend Keni nije mrtav.

"Srce" Ekatarine Velike su zajedničke otpevale Iva Lorens, Saška Janks, Ivona Pantelić i Zoe Kida, a za kraj dvoipočasovnog programa je više učesnika zajednički simbolično otpevalo hit Zdravka Čolića "Malo pojačaj radio", a hor RTS-a "Beograde, Beograde". 

Komentari (0)

Kultura