Aktuelno iz kulture

Kraj avgusta i početak septembra rezervisani za Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" na Mećavniku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

10:38

Kraj avgusta i početak septembra rezervisani za Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" na Mećavniku
Kraj avgusta i početak septembra rezervisani za Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" na Mećavniku - Copyright Plakat/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival klasične muzike "Kustendorf Klasik" trajaće četiri dana, od 31. avgusta do 3. septembra u etnoselu Mećavnik, Mokra Gora. 

I ove godine, festival će ispunjavati bogati takmičarski i revijalni program.  

U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije, Rusije i Belorusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga Omska, Tjumenja, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska kao i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška", odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu, Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja, Maja Le Ru Obradović. 

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela. 

Prve festivalske večeri nastupiće ruska pijanistkinja Zarina Šimanskaja, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije, kao i mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marinski Teatra. Drugo veče, 1. septembar, rezervisan je za izvođenje komične opere „Iza operskih kulisa“ srpske kompozitorke Vere Milanković.  Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića u saradnji sa Domom kulture Studentski grad. 

"Kustendorf Klasik" će jedno veče posvetiti mladim umetnicima tako da posetioci festivala treće festivalske večeri uživati u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisi, koga su Klasikal FM i BBC magazin imenovali za jednog od 30 najperspektivnijih zvezda u usponu, zatim mladi pijanista Bogdan Dugalić koji je za svojih 20 godina, osvojio više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i talentovani gitarista Uroš Jaćević, dobitnik prvih nagrada na najprestižnijim takmičenjima za mlade gitariste u Evropi. Mlade nade muzičke scene nastupiće uz Umetnički ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. 

Na zatvaranju festivala, biće izveden jedistveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska opera "Šum šume preko polja". Inicijalna ideja za nastanak ovog dela koji ujedinjuje više formi, su strahoviti događaji u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama koje kao drevni svedoci i dalje stoje na istom mestu kao podsetnik i opomena za buduće generacije. Pored muzike, Aleksandar Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” kojim diriguje Aleksandar Sedlar. 

Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina. Tokom festivala, 1.09. biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice. 

Za jedanaest godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić, Oleg Akuratov, Petar Pejčić i drugi.

"Kustendorf Klasik" daje priliku mnogim mladim izvođačima da prvi put nastupe, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja.

Komentari (0)

Kultura